ZonMw stimuleert via onderzoek innovaties in de zorg. Door de hele kennisketen heen biedt Zonmw programma’s waar innovatie een belangrijke rol speelt. Hieronder een overzicht.
U bent zorgvernieuwer en u wilt uw idee of product succesvol laten landen in de dagelijkse zorgpraktijk. Maar hoe pakt u dit aan? Is het mogelijk om de ontwikkeling van uw product te financieren? Wie is uiteindelijk de klant die gaat betalen voor uw product of dienst. En welke stappen moet u daarvoor zetten? De kennisbank van Zorg voor innoveren biedt een schat aan informatie over financiering.
De NZa eHealth bekostigingswijzer is ontwikkeld voor iedereen die meer inzicht wil hebben in de de wijze waarop bekostiging van eHealth is geregeld binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Met de bekostigingswijzer kan:
een innovator nagaan op welke zorgaanbieders hij zich het beste kan richten voor de verkoop van zijn eHealth innovatie;
een zorgaanbieder nagaan in hoeverre de zorg via eHealth toepassingen wordt bekostigd
Na de vroegtijdige sluiting van de eerste ronde van de subsidieregeling voor Implementatie- en Opschalingscoaching, is een tweede ronde open per 1 september 2020. Via deze regeling kunnen zorginnovatoren een externe coach inhuren die adviseert over implementatie- en opschalingsvraagstukken. Doel hiervan is innovaties beter en sneller te laten landen in de zorg.
Op 7 februari 2020 is een nieuwe subsidieronde van het internationale programma Active & Assisted Living (AAL) opengesteld. Het thema van de subsidieronde is 'Healthy Ageing with the Support of Digital Solutions'.
Nieuwe technologieën, zoals robotica, slimme speakers en sensoren, maken het mogelijk om langer zelfstandig te leven en thuis te wonen, ondanks ouderdomsgebreken of de beperkingen van een ziekte of handicap. Overheden, gebruikers(organisaties), onderzoekers en bedrijfsleven werken volop aan de ontwikkeling hiervan.
Veelbelovende behandelingen, medische technologie en geneesmiddelen sneller beschikbaar voor de patiënt: dat is het doel van een fonds dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) op 24 mei presenteerde. De minister stelt voor het fonds 105 miljoen euro beschikbaar. Met dit geld worden ontwikkelaars van nieuwe zorgideeën geholpen bij het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.