Mobiele menu

The impact and consequences of the restrictive measures following the COVID-19 outbreak for fertility patients and patients with endometriosis in the Netherlands.

Projectomschrijving

Doel

Door middel van vragenlijsten is onderzocht wat het effect van de COVID-19 pandemie met het tijdelijk veranderde zorgaanbod is op fertiliteits- en endometriosepatiënten.

Resultaten

Uit het onderzoek komt naar voren dat zowel fertiliteitspatiënten, endometriosepatiënten en hun zorgverleners de telefonische- en videoconsulten ter vervanging van reguliere fysieke consulten een goed alternatief vonden tijdens de eerste piek van de COVID-19 pandemie, echter vonden ze het geen goede vervanging van fysieke consulten in de toekomst.
Fertiliteitspatiënten ervaarden een toename van stress door het tijdelijk stilleggen van hun behandeltraject, tevens was hun kwaliteit van leven lager dan in een  referentiepopulatie uit het verleden. Eerder onderzoek heeft laten zien dat het stressniveau negatief beïnvloed kan worden door een gevoel van hulpeloosheid, verminderde controle en steun. Bij endometriosepatiënten werd een minder grote toename van stress gerapporteerd. We adviseren zorgverleners om alert te zijn op toename van stress, met name bij fertiliteitspatiënten, en aandacht te besteden aan informatievoorziening.

Producten

Titel: Patiëntenervaringen met endometriose- en fertiliteitszorg tijdens de intelligente lockdown
Auteur: K. Rosielle; J. Bergwerff; A.M.F. Schreurs; L.L. van Loendersloot, V. Mijatovic
Titel: Patiëntenervaringen met endometriose- en fertiliteitszorg tijdens de intelligente lockdown
Auteur: K. Rosielle; J. Bergwerff; A.M.F. Schreurs; L.L. van Loendersloot; V. Mijatovic
Titel: Patiëntenervaringen met endometriose- en fertiliteitszorg tijdens de intelligente lockdown
Auteur: K. Rosielle; J. Bergwerff; A.M.F. Schreurs; L.L. van Loendersloot; V. Mijatovic
Titel: Onderzoek onder patiënten tijdens de coronapandemie
Auteur: Endometriose Stichting
Magazine: Buikspreker
Titel: The impact of the COVID-19 pandemic on infertility patients and endometriosis patients in the Netherlands
Auteur: Kimmy Rosielle1,*,#, Jasmijn Bergwerff1,#, Anneke M.F. Schreurs1 , José Knijnenburg2, Bianca De Bie3, Jacques W.M. Maas4, Annemiek W. Nap5, Madelon van Wely6, Cornelis B. Lambalk1 , Mariëtte Goddijn1,6, Inge M. Custers6, Laura L. van Loendersloot1 , Velja Mijatovic1
Magazine: Reproductive Biomedicine Online
Titel: ONDERZOEK ONDER PATIËNTEN TIJDENS DE CORONAPANDEMIE
Auteur: Cindy Cloin
Magazine: Freya Magazine

Verslagen


Eindverslag

Door middel van vragenlijsten is onderzocht wat het effect van de COVID-19 pandemie met het tijdelijk veranderde zorgaanbod is op fertiliteits- en endometriosepatiënten. Hieruit komt naar voren dat zowel fertiliteitspatiënten, endometriosepatiënten en hun zorgverleners de telefonische- en videoconsulten ter vervanging van reguliere fysieke consulten een goed alternatief vonden tijdens de eerste piek van de COVID-19 pandemie, echter vonden ze het geen goede vervanging van fysieke consulten in de toekomst.
Fertiliteitspatiënten ervaarden een toename van stress door het tijdelijk stilleggen van hun behandeltraject, tevens was hun kwaliteit van leven lager dan in een referentiepopulatie uit het verleden. Eerder onderzoek heeft laten zien dat het stressniveau negatief beïnvloed kan worden door een gevoel van hulpeloosheid, verminderde controle en steun.
Bij endometriosepatiënten werd een minder grote toename van stress gerapporteerd.
We adviseren zorgverleners om alert te zijn op toename van stress, met name bij fertiliteitspatiënten, en aandacht te besteden aan informatievoorziening.

Samenvatting van de aanvraag

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn veel maatregelen genomen die grote impact hebben op de zorg. Dit heeft grote gevolgen voor patiënten met fertiliteitsproblemen of endometriose: zij kunnen geen fysieke afspraak meer krijgen, operaties worden uitgesteld en behandelingen kunnen niet doorgaan. Om de negatieve gevolgen van de COVID-19 maatregelen te beperken worden alternatieve methoden van communicatie aangeboden zoals telefonische- of videoconsulten (TC/VC’s). Het primaire doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van de fertiliteitgerelateerde kwaliteit van leven en de kwaliteit van de endometriosezorg ten tijde van de COVID-19 pandemie. We bekijken het verdringingseffect van de pandemie ten aanzien van de zorg in beide doelgroepen. We onderzoeken de impact op een fertiliteitstraject of endometriosebehandeling. Ook wordt onderzocht wat de patiënttevredenheid is met de TC/VC’s die tijdens de COVID-19 periode gebruikt zijn en of deze gecontinueerd kunnen worden na de pandemie. We benaderen patiënten van de poliklinieken endometriose en fertiliteit van het Amsterdam UMC, en doen via de patiëntenverenigingen een oproep aan alle vrouwen in Nederland. We vragen hen een vragenlijst in te vullen bestaande uit vragen over ontvangen zorg en vragen over de invloed van de pandemie op de gewenste planning van onderzoek of behandeling. De vragenlijst voor vrouwen met fertiliteitsproblemen, verzoek tot PGD of gameetdonatie bevat ook de FertiQol vragenlijst, deze vragenlijst meet de fertiliteit gerelateerde kwaliteit van leven. De vragenlijst voor vrouwen met endometriose bevat de ENDOCARE vragenlijst welke de patiëntgerichtheid van endometriosezorg evalueert. We hopen middels dit onderzoek inzicht te krijgen in de impact van de COVID-19 periode op de kwaliteit van leven en kwaliteit van zorg van deze patiëntengroepen, we hopen hun zorgplannen en –behoeftes in kaart te brengen, de tevredenheid over de TC/VC’s vast te leggen en lering te trekken voor de toekomst.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. L.L. van Loendersloot
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie VUmc