Mobiele menu

MONDiaAL: Mondneusmaskers: alternatieven voor het chirurgische mondneusmasker

Projectomschrijving

Aanleiding

Er is een wereldwijd tekort aan mondneusmaskers van medische kwaliteit. Tegelijkertijd kunnen mondneusmaskers een belangrijke rol spelen bij het beperken van de verspreiding van SARS-CoV-2. In dit project wordt onderzocht of er een effectief masker is voor het publiek om in het openbaar te dragen dat gemaakt kan worden uit makkelijk verkrijgbare materialen.

Resultaten

Het beste alternatief voor een medisch mondneusmasker is een masker gemaakt van een filter voor ventilatiesystemen. Dit mondneusmasker is effectiever dan maskers die bestempeld zijn als
“chirurgische masker", mits goed gemaakt. Bij filterklasse ePM1 85%, wat aangeeft hoeveel fijnstofdeeltjes die filtreert, benader je de capaciteit van een FFP2-masker dat in de zorg wordt gebruikt. Bij de tests werkte een masker met de vorm van een eendenbek het beste omdat het beter afsluit. Een masker van twee lagen katoenenstof met keukenpapier ertussen als filter is een redelijk alternatief uit meer beschikbare materialen.

De filtertest werd gedaan in een zogenoemde deeltjeskamer waar deeltjes zo groot als een virusdeeltje worden gezogen. Daarbij werd gemeten hoeveel deeltjes door de stof werden gezogen. Daarnaast werd gekeken welke materialen en modellen het beste aansloten op de huid, of de materialen voldoende ademen en of ze gewassen konden worden.

Producten

Titel: Is there an adequate alternative to commercially manufactured face masks? A comparison of various materials and forms
Auteur: G.R.Teesing, B.van Straten, P.de Man, T.Horeman-Franse
Magazine: Journal of Hospital Infection
Link: https://www.journalofhospitalinfection.com

Verslagen


Eindverslag

Het beste alternatief voor een medisch mondneusmasker is een masker gemaakt van een filter voor ventilatiesystemen. Dit mondneusmasker is effectiever dan maskers die bestempeld zijn als “chirurgische masker", mits goed gemaakt. Bij filterklasse ePM1 85%, wat aangeeft hoeveel fijnstofdeeltjes die filtreert, benader je de capaciteit van een FFP2-masker dat in de zorg wordt gebruikt. Bij de tests werkte een masker met de vorm van een eendenbek het beste omdat het beter afsluit. Een masker van twee lagen katoenenstof met keukenpapier ertussen als filter is een redelijk alternatief uit meer beschikbare materialen.

De filtertest werd gedaan in een zogenoemde deeltjeskamer waar deeltjes zo groot als een virusdeeltje worden gezogen. Daarbij werd gemeten hoeveel deeltjes door de stof werden gezogen. Daarnaast werd gekeken welke materialen en modellen het beste aansloten op de huid, of de materialen voldoende ademen en of ze gewassen konden worden.

Samenvatting van de aanvraag

De intramurale zorg buiten het ziekenhuis (met name de verpleeghuiszorg, maar ook de jeugdzorg, gehandicaptenzorg en GGZ) heeft een tekort aan mondneusmaskers. Deze mondneusmaskers zijn nodig om te voorkomen dat personeelsleden covid-19 krijgen en overdragen aan bewoners. Vanwege de omvang van de pandemie is het goed mogelijk dat het tekort aan mondkapjes nog maanden aan zal houden. We hebben maar drie onderzoeken gevonden over alternatieve mondneusmaskers die in een crisis makkelijk (zelf) kunnen worden gemaakt. Geen van de drie artikelen geeft informatie betreffende de toepassing van additionele filters of de vorm van het mondneusmasker. Er is ook een veelheid van instructies online beschikbaar ten behoeve van productie van een mondneusmasker in eigen beheer, zoals gemaakt door het RIVM. Tegelijkertijd is er geen evidence-based onderbouwing dat mondneusmaskers gefabriceerd op basis van deze instructies de drager of zijn/haar omgeving werkelijk beschermt. We willen onderzoeken of er een een hoogwaardig alternatief is -uit breed beschikbare materialen- voor het veel gebruikte RII-chirurgische masker. Eén van de mogelijkheden is om filtermateriaal te gebruiken die bestemd is voor verwarmingsinstallaties/airco. We weten bijvoorbeeld dat filtermateriaal van ISO 16890 ePM1 90% in filtercapaciteit een FFP2 masker benadert, en dus meer filtreert dan een chirurgische of FFP1 masker. We zullen verschillende materialen (waaronder verschillende types ISO 16890, katoen, geel huishouddoekjes, koffiefilters en keukenrol)testen op filterwarde, drukwaarde (kan je er doorheen ademen), hydrofobie en wasbaarheid. Verschillende mondneusmaskermodellen (o.a. eendenbek, gevouwen, geplooid) zullen getest worden voor een goede fit. Als we een prototype vinden die voldoet aan alle eisen, zullen we dit promoten en in productie zetten voor de zorg bij (o.a.) de sociale werkplaats van de Gemeente Rotterdam.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010033
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. G. Teesing
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC