Mobiele menu

COVID-19 impact welzijn ziekenhuispersoneel. Wat zijn de korte- en langetermijneffecten van COVID-19 op het psychosociale en emotionele welzijn van ziekenhuispersoneel en hoe gaan we daarmee om?

Projectomschrijving

Door de coronacrisis is de werkdruk bij ziekenhuispersoneel sterk toegenomen. In dit project brengen we in kaart (a) hoe de mentale gezondheid en inzetbaarheid van het ziekenhuispersoneel verandert naarmate de coronacrisis voortduurt en (b) welke factoren bepalen of een medewerker beter (of slechter) uit de crisis komt. Vervolgens doen we gerichte verbetervoorstellen die we implementeren in een ziekenhuis in Noord-Brabant en waarvan we de resultaten breed communiceren met alle Nederlandse ziekenhuizen.

    Producten

    Titel: What are the short- and long-term effects of COVID-19 on the psychosocial and emotional well-being of hospital staff?
    Auteur: Joost van de Brake, Gerben van der Vegt, Peter Essens, Maxim Laurijssen, Evelyn Finnema, Ute Bultmann (UMCG; Advisors)?
    Titel: Fostering Employee Recognition: A Field Experiment Among Healthcare Workers
    Auteur: Hendrik J. van de Brake L. Maxim Laurijssen Gerben S. van der Vegt Peter J. M. D. Essens
    Titel: Rapportage bevindingen ZonMw project Covid-19 implicaties zorgpersoneel
    Auteur: HJ van de Brake et al.
    Titel: Nieuwsbrief
    Auteur: Hendrik Johan van de Brake
    Titel: Interventie betekenisvol leiderschap
    Auteur: Hendrik J. van de Brake L. Maxim Laurijssen Gerben S. van der Vegt Peter J. M. D. Essens
    Titel: Openbare website met materialen en bevindingen
    Auteur: HJ van de Brake et al.
    Link: https://doi.org/10.34894/HFU7R4

    Verslagen


    Eindverslag

    Het project “Implicaties van de coronacrisis op het welzijn van het zorgpersoneel” onderzocht de effecten van de coronacrisis op het psychosociale en emotionele welzijn van ziekenhuismedewerkers in de periode tussen 2020 en 2022. Doel van het project was om na te gaan hoe de mogelijke negatieve effecten van de coronacrisis op het personeel kunnen worden verzwakt en mogelijk positieve effecten kunnen worden versterkt. Hierbij maken we een onderscheid tussen de korte en lange termijnimpact van deze gezondheidscrisis. Om de antwoorden op de vragen gerelateerd aan dit doel te vinden, is een grootschalig onderzoek opgezet in een ziekenhuis in Noord-Brabant. In dit onderzoek hebben medewerkers twee keer een vragenlijst met zowel gesloten als open vragen gekregen en is bij een groep medewerkers een leiderschapsinterventie uitgevoerd. Op basis van onze bevindingen doen we verschillende aanbevelingen voor een beter functioneren van het ziekenhuispersoneel op korte en lange termijn.

    ONDERZOEKSVRAAG
    Hoe beïnvloedt de coronacrisis de werkbeleving van zorgmedewerkers? Resulteert de pandemie in extra werkdruk of juist meer bevlogenheid. In dit project onderzoeken we de effecten van de coronacrisis op het welzijn van ziekenhuismedewerkers. Specifiek brengen we in kaart (1) hoe de mentale gezondheid en inzetbaarheid van het ziekenhuispersoneel verandert naarmate de coronacrisis voortduurt, (2) welke factoren bepalen welke medewerkers beter (of slechter) uit de crisis komen, en (3) doen we gerichte verbetervoorstellen die we implementeren en waarvan we de resultaten volgen.

    URGENTIE
    Het is zeer aannemelijk dat werkdruk in ziekenhuizen de komende tijd structureel hoog blijft of zelfs toeneemt, terwijl deze voor de crisis ook al als zeer hoog werd ervaren. Bovendien heeft ziekenhuispersoneel t.o.v. andere beroepsgroepen een grotere kans besmet te raken met COVID-19.

    HYPOTHESE
    Het lijkt aannemelijk dat de coronacrisis niet alleen negatieve maar ook positieve effecten heeft op zorgpersoneel, hoewel deze effecten kunnen variëren over de tijd. Bovendien lijkt het aannemelijk dat er sprake zal zijn van bi-directionele effecten (een toename van verzuim zorgt voor extra werkdruk bij collega's), wat een longitudinale onderzoeksaanpak noodzakelijk maakt.

    PLAN VAN AANPAK
    Het onderzoek wordt uitgevoerd in het Amphia ziekenhuis in Noord Brabant. Dit ziekenhuis doet mee aan dit project als co-financier en verleent haar volledige medewerking. In de uitvoerende fase van het project leggen we meerdere keren een digitale vragenlijst voor aan het personeel. Deze gegevens, gecombineerd met aanwezige archiefgegevens, stellen ons in staat na te gaan welke systeemfactoren de effecten van de coronacrisis op het welzijn en de duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers bepalen.

    Samenvatting van de aanvraag

    ONDERZOEKSVRAAG Hoe beïnvloedt de coronacrisis de werkbeleving van zorgmedewerkers? Resulteert de pandemie in extra werkdruk of juist meer bevlogenheid. In dit project onderzoeken we de effecten van de coronacrisis op het welzijn van ziekenhuismedewerkers. Specifiek brengen we in kaart (1) hoe de mentale gezondheid en inzetbaarheid van het ziekenhuispersoneel verandert naarmate de coronacrisis voortduurt, (2) welke factoren bepalen welke medewerkers beter (of slechter) uit de crisis komen, en (3) doen we gerichte verbetervoorstellen die we implementeren en waarvan we de resultaten volgen. URGENTIE Het is zeer aannemelijk dat werkdruk in ziekenhuizen de komende tijd structureel hoog blijft of zelfs toeneemt, terwijl deze voor de crisis ook al als zeer hoog werd ervaren. Bovendien heeft ziekenhuispersoneel t.o.v. andere beroepsgroepen een grotere kans besmet te raken met COVID-19. HYPOTHESE Het lijkt aannemelijk dat de coronacrisis niet alleen negatieve maar ook positieve effecten heeft op zorgpersoneel, hoewel deze effecten kunnen variëren over de tijd. Bovendien lijkt het aannemelijk dat er sprake zal zijn van bi-directionele effecten (een toename van verzuim zorgt voor extra werkdruk bij collega's), wat een longitudinale onderzoeksaanpak noodzakelijk maakt. PLAN VAN AANPAK Het onderzoek wordt uitgevoerd in het Amphia ziekenhuis in Noord Brabant. Dit ziekenhuis doet mee aan dit project als co-financier en verleent haar volledige medewerking. In de uitvoerende fase van het project leggen we meerdere keren een digitale vragenlijst voor aan het personeel. Deze gegevens, gecombineerd met aanwezige archiefgegevens, stellen ons in staat na te gaan welke systeemfactoren de effecten van de coronacrisis op het welzijn en de duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers bepalen.

    Onderwerpen

    Kenmerken

    Projectnummer:
    10430032010033
    Looptijd: 100%
    Looptijd: 100 %
    2020
    2022
    Onderdeel van programma:
    Gerelateerde subsidieronde:
    Projectleider en penvoerder:
    Dr. H.J. van de Brake
    Verantwoordelijke organisatie:
    Rijksuniversiteit Groningen