Investeren in onderzoek en innovatie in de zorg levert een prima rendement op. Tijdens bezuinigingen lijkt het makkelijk om te korten op research and development. Maar op korte termijn wordt het effect voelbaar, omdat we onvoldoende de kwaliteit en doelmatigheid stimuleren. Wie ophoudt met innoveren, snijdt zichzelf in de vingers.
Dankzij zeer betrokken en kundige professionals maar ook dankzij jaren van investeren in onderzoek en innovatie. Tegelijkertijd is ons stelsel het op een na duurste in de wereld. Het voortzetten van de huidige groeicurve is niet realistisch. Alle relevante partijen in de zorg hebben afspraken gemaakt met het ministerie van VWS om te komen tot een verminderde groei in de komende jaren. Om deze afspraken verantwoord in te kunnen vullen worden de resultaten uit onderzoeken van ZonMw gebruik. Het doel van deze onderzoeken is juist het behouden of verhogen van kwaliteit van de zorg tegen minder kosten.
Wat levert toepassing van onderzoeksresultaten in de geestelijke gezondheidszorg op? Bij 5 studies is dit onderzocht. De geschatte baten tellen op tot ruim € 2,4 miljard.
Zorg voor innoveren faciliteert zorgvernieuwers. Zo kunnen zij het innovatieproces van idee tot toepassing zelfstandig en snel doorlopen en wordt dit proces eenvoudiger en transparanter. ZonMw is een van de vier partners.
In de notitie ‘Gedeelde kennis, gedeelde opbrengsten' geeft ZonMw haar visie op duurzame, weloverwogen investeringen in een Shared Savings Fonds voor zorgevaluatie en implementatie. De investeerders in het Shared Savings Fonds zijn ook degenen die de inhoudelijke prioriteiten stellen. Uiteraard in afstemming op de actuele beleidsontwikkelingen zoals de kwaliteits- en doelmatigheidsagenda medisch specialistische zorg en in nauw overleg met betrokken partijen zoals professionals, zorginstellingen en patiëntenorganisaties.
Zorginstituut Nederland zet regelmatig onderzoeken uit, onder andere in het kader van programma 'Zinnige Zorg'. Hierbij wordt de aanbestedingsprocedure gevolgd.
De visie dat investeren in onderzoek loont, leeft binnen en buiten ZonMw. Wat wordt erover geschreven?
Recent verscheen in Medisch Contact een artikel van dr. Sjaak Wijma, gynaecoloog Martini Ziekenhuis Groningen en voorzitter NVOG Consortium, namens de NVOG-leden.
Zorgevaluatie is onderzoek naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van behandelingen die al onderdeel uitmaken van de gebruikelijke zorg. Zorgevaluaties geven antwoord op de vraag of een patiënt wel baat heeft bij een bepaalde behandeling, of welke behandeling de voorkeur verdient.
Uitstekende gezondheidszorg tegen lagere kosten: het kan! Lees in deze publicatie hoe ZonMw een extra investering op basis van deze uitkomst vorm wil geven. En de reactie van externen hierop.
Wat zijn de kansen en uitdagingen van Health Impact Bonds voor de gezondheidszorg in Nederland? Society Impact voerde in samenwerking met EY een verkenning uit.
Persoonsgebonden subsidies zorgen ervoor dat talentvolle verpleegkundig onderzoekers als boegbeelden gaan fungeren. 'Ze laten zien welk positief effect het heeft als verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden gehoord worden en posities bemachtigen binnen zorginstellingen, wetenschappelijke bolwerken en besturen die eerst alleen aan dokters werden toebedeeld', aldus specialist en hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Schols.
Een zorginnovatie wordt pas écht succesvol opgenomen in de markt als de patiënt bij de ontwikkeling ervan betrokken is. Tijdens het Innovatiecafé op 8 december laten we aan de hand van twee voorbeeldcases zien hoe de nauwe betrokkenheid van patiënten bij de ontwikkeling van een innovatie kan leiden tot een succesvol eindresultaat.
In het ZonMw-programma DoelmatigheidsOnderzoek starten 6 nieuwe onderzoeken naar de effectiviteit van bestaande (be)handelingen in de medisch specialistische zorg.
Ondernemers en wetenschappers, verenigd in de Kenniscoalitie, slaan de handen ineen in een oproep aan de politiek. Op donderdag 15 september heeft de Kenniscoalitie een Investeringsagenda en een Portfolio voor onderzoek en innovatie gelanceerd.