Nieuwe kennis en kunde verspreidt zich niet vanzelf. En het toepassen van nieuwe inzichten in beleid, praktijk, onderwijs en onderzoek kost tijd. Om impact te realiseren met de resultaten uit programma’s en projecten heeft ZonMw daarom een specifiek implementatiebeleid. We richten ons in dit implementatiebeleid op de 4 onderstaande onderwerpen. Daarnaast hebben we op de website een implementatie-kennisportaal ingericht.
Als expert in duurzame samenwerking en innovatie, vertelt Els De Maeijer (Tilburg University) hoe je duurzame samenwerking stimuleert in een complex verband als een consortium. Dat je blijft samenwerken, ook als de subsidie stopt. “Bewust kiezen voor de juiste vorm van interactie en kennisdeling kan duurzame samenwerking maken of breken”.
Samenwerken: we hebben het er vaak over. Maar wat is eigenlijk de sleutel tot een goede samenwerking? Om inspiratie op te doen, nodigde het programmateam van Gewoon Bijzonder specialisten uit andere vakgebieden uit. Tijdens een online inspiratiebijeenkomst onder leiding van journalist Gijs Wanders regende het nieuwe perspectieven en ideeën.
Meer dan de helft van alle bewezen effectieve resultaten uit wetenschappelijk gezondheidsonderzoek blijft ongebruikt op de plank liggen. Zonde, beweert orthopedagoog en implementatiewetenschapper Esther Bisschops.
De nieuwste special van Kwaliteit in Zorg (KiZ) staat in het teken van implementatie en biedt een vooruitblik op het European Implementation Event 2021. Lees het themanummer Implementatie.
Wilt u een innovatie invoeren in de zorgpraktijk? Een goede voorbereiding en een planmatige aanpak zijn daarvoor nodig. Hier vind u alles wat u nodig hebt om een eigen implementatieplan te maken. Doorloop de stappen en vul de tools in voor een goede onderbouwing van uw plan.
In deze artikelenreeks over kennisbenutting en implementatie vertellen projectleiders en samenwerkingspartners over hun implementatieaanpak en -strategie om de opbrengsten uit het Preventieprogramma (beter) te benutten in de (zorg)praktijk.
Hoe kunnen interventies met substitutiepotentieel nader onderbouwd, opgeschaald en geïmplementeerd worden? Nederlandse onderzoeksorganisaties kunnen samen met belangenorganisaties en zorginstellingen tot 22 september 2022, 14.00 uur subsidie aanvragen voor de ontwikkeling van een routekaart voor paramedische interventies met substitutiepotentieel.
Zorg verlenen is de kern van het beroep van een verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Maar hoe zorg je dat nieuwe kennis daadwerkelijk in de praktijk wordt gebruikt? Met veel aandacht voor implementatie! Lees hoe je dit aanpakt, wat belangrijke succes- en faalfactoren zijn en waarom programmacommissielid Ariane van Wamel pleit voor meer waardering voor elkaars vak.
Nieuwe kennis en interventies worden om verschillende redenen lang niet altijd direct in de praktijk toegepast. Daarom financieren we 4 projecten die een bestaande, effectieve verpleegkundige en/of verzorgende interventie in de praktijk implementeren én onderzoek doen naar hoe implementatie het beste tot stand komt in de verpleging en verzorging.
Waar loopt u tegenaan met implementeren in de praktijk? Deel uw ervaringen via de vragenlijst van het Nederlands Implementatie Collectief. Zij vragen u om maximaal 10 problemen (kennishiaten) met het implementeren van innovaties, interventies, richtlijnen, etc. te beschrijven voor de context waarin u werkzaam bent. Deelname kost u 5 tot 15 minuten. De deadline voor het invullen van de vragenlijst is 18 december 2021.