Onderwerpen

Nieuwe kennis en kunde verspreidt zich niet vanzelf. En het toepassen van nieuwe inzichten in beleid, praktijk, onderwijs en onderzoek kost tijd. Om impact te realiseren met de resultaten uit programma’s en projecten heeft ZonMw daarom een specifiek implementatiebeleid. We richten ons in dit implementatiebeleid op de 4 onderstaande onderwerpen. Daarnaast hebben we op de website een implementatie-kennisportaal ingericht.

Uitgelicht

Hoe blijf je samenwerken, ook als de subsidie stopt?

Als expert in duurzame samenwerking en innovatie, vertelt Els De Maeijer (Tilburg University) hoe je duurzame samenwerking stimuleert in een complex verband als een consortium. Dat je blijft samenwerken, ook als de subsidie stopt. “Bewust kiezen voor de juiste vorm van interactie en kennisdeling kan duurzame samenwerking maken of breken”.

Duurzaam samenwerken doe je zo!

Vijf gouden tips voor een geslaagde samenwerking

Foto van de vier sprekers tijdens de inspiratiebijeenkomst over samenwerking: Gijs Wanders, Marlies Welbie, Ed Spanjaard en Duzan Doepel

Samenwerken: we hebben het er vaak over. Maar wat is eigenlijk de sleutel tot een goede samenwerking? Om inspiratie op te doen, nodigde het programmateam van Gewoon Bijzonder specialisten uit andere vakgebieden uit. Tijdens een online inspiratiebijeenkomst onder leiding van journalist Gijs Wanders regende het nieuwe perspectieven en ideeën.

Bekijk de 5 tips

'Vernieuw en verbeter, dus implementeer!'

Portret Esther Bisschops

Meer dan de helft van alle bewezen effectieve resultaten uit wetenschappelijk gezondheidsonderzoek blijft ongebruikt op de plank liggen. Zonde, beweert orthopedagoog en implementatiewetenschapper Esther Bisschops.

Lees het interview

KIZ themanummer Implementatie en EIE2021

Illustratieve afbeelding voor implementatie

De nieuwste special van Kwaliteit in Zorg (KiZ) staat in het teken van implementatie en biedt een vooruitblik op het European Implementation Event 2021. Lees het themanummer Implementatie.

Nu lezen

Maak zelf een implementatieplan

Wilt u een innovatie invoeren in de zorgpraktijk? Een goede voorbereiding en een planmatige aanpak zijn daarvoor nodig. Hier vind u alles wat u nodig hebt om een eigen implementatieplan te maken. Doorloop de stappen en vul de tools in voor een goede onderbouwing van uw plan.

Aan de slag

Do’s en don’ts effectieve implementatie

Implementatiespecialist en commissielid Femke van Nassau gaf hierover een reeks masterclasses. Wat zijn haar gouden tips? 

Nieuwste artikel in de reeks Kennisbenutting

Zo benutten we resultaten en opbrengsten beter in de praktijk

In deze artikelenreeks over kennisbenutting en implementatie vertellen projectleiders en samenwerkingspartners over hun implementatieaanpak en -strategie om de opbrengsten uit het Preventieprogramma (beter) te benutten in de (zorg)praktijk.

Wat zijn dé succesfactoren en welke tips geven ze voor samenwerking?

Actueel

Stimuleringssubsidie voor implementeren in de palliatieve zorg

Om mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten een goede kwaliteit van leven te bieden, zijn interventies ontwikkeld die van waarde zijn bij het verlenen van palliatieve zorg. ZonMw zet vanaf 6 februari 2023 stimuleringssubsidies uit om zorgorganisaties te ondersteunen bij het invoeren van deze interventies in hun eigen praktijk. Organisaties die subsidie ontvangen, ondersteunt Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) met een leerwerkplatform.

Verpleegkundige in gesprek met patiënt in verpleeghuis
Nieuws

Subsidieoproep paramedische zorg: routekaart voor preventie en substitutie

Hoe kunnen interventies met substitutiepotentieel nader onderbouwd, opgeschaald en geïmplementeerd worden? Nederlandse onderzoeksorganisaties kunnen samen met belangenorganisaties en zorginstellingen tot 22 september 2022, 14.00 uur subsidie aanvragen voor de ontwikkeling van een routekaart voor paramedische interventies met substitutiepotentieel.

Illustratie diverse paramedische zorgverleners
Pagina

Hoe zorg je dat nieuwe kennis wordt toegepast in de dagelijkse praktijk van verpleging en verzorging?

Zorg verlenen is de kern van het beroep van een verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Maar hoe zorg je dat nieuwe kennis daadwerkelijk in de praktijk wordt gebruikt? Met veel aandacht voor implementatie! Lees hoe je dit aanpakt, wat belangrijke succes- en faalfactoren zijn en waarom programmacommissielid Ariane van Wamel pleit voor meer waardering voor elkaars vak.

Moniek Zijlstra-Vlasveld en Ariane van Wamel staan op Utrecht Centraal Station
Pagina

Leren van implementeren in de verpleging en verzorging: 4 projecten van start

Nieuwe kennis en interventies worden om verschillende redenen lang niet altijd direct in de praktijk toegepast. Daarom financieren we 4 projecten die een bestaande, effectieve verpleegkundige en/of verzorgende interventie in de praktijk implementeren én onderzoek doen naar hoe implementatie het beste tot stand komt in de verpleging en verzorging.

Verpleegkundige, verzorgende en cliënt in gesprek
Nieuws
Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Foto van Barbara van der Linden

Barbara van der Linden

Senior stafmedewerker Kennistransfer en Implementatie

+31 70 349 51 38
Linden@zonmw.nl
Foto van Pauline Goense

Pauline Goense

Senior stafmedewerker Implementatie

+31 70 349 50 71
goense@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website