Onderwerpen

Nieuwe kennis en kunde verspreidt zich niet vanzelf. En het toepassen van nieuwe inzichten in beleid, praktijk, onderwijs en onderzoek kost tijd. Om impact te realiseren met de resultaten uit programma’s en projecten heeft ZonMw daarom een specifiek implementatiebeleid. We richten ons in dit implementatiebeleid op de 4 onderstaande onderwerpen. Daarnaast hebben we op de website een implementatie-kennisportaal ingericht.

Uitgelicht

Hoe blijf je samenwerken, ook als de subsidie stopt?

Als expert in duurzame samenwerking en innovatie, vertelt Els De Maeijer (Tilburg University) hoe je duurzame samenwerking stimuleert in een complex verband als een consortium. Dat je blijft samenwerken, ook als de subsidie stopt. “Bewust kiezen voor de juiste vorm van interactie en kennisdeling kan duurzame samenwerking maken of breken”.

Duurzaam samenwerken doe je zo!

Vijf gouden tips voor een geslaagde samenwerking

Foto van de vier sprekers tijdens de inspiratiebijeenkomst over samenwerking: Gijs Wanders, Marlies Welbie, Ed Spanjaard en Duzan Doepel

Samenwerken: we hebben het er vaak over. Maar wat is eigenlijk de sleutel tot een goede samenwerking? Om inspiratie op te doen, nodigde het programmateam van Gewoon Bijzonder specialisten uit andere vakgebieden uit. Tijdens een online inspiratiebijeenkomst onder leiding van journalist Gijs Wanders regende het nieuwe perspectieven en ideeën.

Bekijk de 5 tips

'Vernieuw en verbeter, dus implementeer!'

Portret Esther Bisschops

Meer dan de helft van alle bewezen effectieve resultaten uit wetenschappelijk gezondheidsonderzoek blijft ongebruikt op de plank liggen. Zonde, beweert orthopedagoog en implementatiewetenschapper Esther Bisschops.

Lees het interview

KIZ themanummer Implementatie en EIE2021

Illustratieve afbeelding voor implementatie

De nieuwste special van Kwaliteit in Zorg (KiZ) staat in het teken van implementatie en biedt een vooruitblik op het European Implementation Event 2021. Lees het themanummer Implementatie.

Nu lezen

Maak zelf een implementatieplan

Wilt u een innovatie invoeren in de zorgpraktijk? Een goede voorbereiding en een planmatige aanpak zijn daarvoor nodig. Hier vind u alles wat u nodig hebt om een eigen implementatieplan te maken. Doorloop de stappen en vul de tools in voor een goede onderbouwing van uw plan.

Aan de slag

Do’s en don’ts effectieve implementatie

Implementatiespecialist en commissielid Femke van Nassau gaf hierover een reeks masterclasses. Wat zijn haar gouden tips? 

Nieuwste artikel in de reeks Kennisbenutting

Zo benutten we resultaten en opbrengsten beter in de praktijk

In deze artikelenreeks over kennisbenutting en implementatie vertellen projectleiders en samenwerkingspartners over hun implementatieaanpak en -strategie om de opbrengsten uit het Preventieprogramma (beter) te benutten in de (zorg)praktijk.

Wat zijn dé succesfactoren en welke tips geven ze voor samenwerking?

Actueel

Vragenlijst over hiaten in implementatiekennis

Waar loopt u tegenaan met implementeren in de praktijk? Deel uw ervaringen via de vragenlijst van het Nederlands Implementatie Collectief. Zij vragen u om maximaal 10 problemen (kennishiaten) met het implementeren van innovaties, interventies, richtlijnen, etc. te beschrijven voor de context waarin u werkzaam bent. Deelname kost u 5 tot 15 minuten. De deadline voor het invullen van de vragenlijst is 18 december 2021.

Grafische weergave van een laptop met de tekst: Gzocht: praktijk implementeerders'
Elders gezien

Samen succesvol stoppen met roken

Het is Stoptober! Rokers succesvol helpen om te stoppen met roken: hoe doe je dat? ‘Sociale steun is belangrijk als je wilt stoppen met roken. Daarom creëren we steun in de omgeving van rokers en hanteren we een groepsaanpak’. In Den Haag wordt samengewerkt om eerder opgedane kennis beter te benutten. Lees over dit project uit onze programmalijn Kennisbenutting en implementatie.

Pagina

Hoe blijf je samenwerken, ook als de subsidie stopt?

Als expert in duurzame samenwerking en innovatie, vertelt Els de Maeijer (Tilburg University) hoe je duurzame samenwerking stimuleert in een complex verband als een consortium. Dat je blijft samenwerken, ook als de subsidie stopt. “Bewust kiezen voor de juiste vorm van interactie en kennisdeling kan duurzame samenwerking maken of breken”. Lees verder in het interview ‘Duurzaam samenwerken, doe je zo!’

Pagina
Toon meer

Agenda

Week van de Implementatie

Van 24 t/m 28 januari 2022 organiseert het Nederlands Implementatie Collectief (NIC) de Week van de Implementatie met als thema Leren en Professionaliseren rondom implementatie.

Lees meer

Implementatiespreekuur ZonMw

Zoekt u steun bij een implementatievraagstuk? Loopt u vast bij het invoeren van een interventie? Wilt u advies over het schrijven van een projectvoorstel of implementatieplan? De ZonMw-implementatiespecialisten staan tijdens de Week van de Implementatie op dinsdag 25 januari 2022 van 13.00 tot 16.30 uur voor u klaar.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Foto van Barbara van der Linden

Barbara van der Linden

Senior stafmedewerker Kennistransfer en Implementatie

+31 70 349 51 38
Linden@zonmw.nl
Foto van Pauline Goense

Pauline Goense

Senior stafmedewerker Implementatie

+31 70 349 50 71
goense@zonmw.nl
Foto van Joey Gijbels

Joey Gijbels

Stafmedewerker Strategie en Innovatie

+31 70 349 53 44
gijbels@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website