Mobiele menu

The effects of an extensive program on the progression of mild cognitive impairment.

Projectomschrijving

Bij een gebrek aan werkende medicijnen bij dementie ligt de focus van veel onderzoek steeds meer op preventie, bijvoorbeeld in de vorm van leefstijl interventies. 

Doel

De NeuroExercise studie onderzoekt het effect van een 12 maanden lange beweeg interventie op geheugen functies bij ouderen met milde cognitieve stoornissen (MCI). 

Aanpak

183 deelnemers, waarvan 42 uit Nijmegen) zijn gerandomiseerd ingedeeld over drie groepen, de conditiesport groep, de rek-en-strek groep en de controlegroep. In de sportgroepen werd gestreefd naar 3 keer per week te sporten, de controlegroep volgde geen interventie. Voor en na de interventie zijn verschillende geheugen testen uitgevoerd en in een gecombineerde maat berekend. 

Resultaten

Resultaten van zowel de gecombineerde geheugen functies als de losse geheugen functies laten geen verschillen zien tussen de sportgroepen en de controle groep en ook geen verschillen tussen de sportgroepen onderling. Door de grote variatie binnen deze groep ouderen met MCI is het voor toekomstig onderzoek belangrijk om preventieve interventies aan te passen per persoon.

Meer informatie

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Het is bekend dat de ziekte van Alzheimer een complexe aandoening is, waarbij oxydatiestress door beweging een beschermend effect heeft laten zien in dierstudies. Deze studie heeft als doel na te gaan of een intensief bewegingsprogramma de verdere ontwikkeling van cognitieve stoornissen bij patiënten met reeds beginnende cognitieve beperkingen kan afremmen en wat onderliggende processen zijn. In internationaal verband zullen we 225 patienten includeren, waarvan 75 in Nederland (i.c. Radboudumc Alzheimer Centrum Nijmegen). Zij zullen deelnemen in een gerandomiseerde gecontroleerde studie met drie armen: lichamelijke beweging; krachttraining; controle conditie zonder beweging. De training wordt 12 maanden, drie keer per week gegeven. Na deze periode zal met gevoelige neuropsychologische testen worden nagegaan of er een afremmend effect bestaat op cognitieve achteruitgang. Tevens wordt bloed verzameld voor genetisch en andere fundamenteel onderzoek om de onderliggende mechanismesn te begrijpen. Het project duurt drie jaar en is gehonoreerd via het Joint Programming on Neurodegenerative Diseases.

Kenmerken

Projectnummer:
733051044
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. M.G.M. Olde Rikkert