Mobiele menu

Perioperative diabetes care: developing and testing an implementation strategy in terms of effectiveness, experiences and costs

Projectomschrijving

Een goede diabetesregulatie rondom operaties vermindert het aantal postoperatieve infecties, de opnameduur in het ziekenhuis en sterfte. Deze studie richtte zich op het ontwikkelen en testen van een strategie om de diabeteszorg rondom operaties te verbeteren.
Tijdens de studie zijn indicatoren ontwikkeld om de kwaliteit van de diabeteszorg rondom operaties te meten. De indicatoren zijn gebruikt om de huidige zorgkwaliteit in kaart te brengen. Op geleide van deze informatie en interviews met zorgverleners werd een verbeterstrategie ontwikkeld. Deze bestaat uit het ontwikkelen en invoeren van een multidisciplinair protocol, patiënten-informatie en educatie voor zorgverleners. 
De verbeterstrategie werd getest in 3 ziekenhuizen. De resultaten tonen een kleine verbetering van de zorgkwaliteit. De uitvoering van de strategie bleek echter niet compleet op het moment van de resultaatmeting. Waarschijnlijk is er meer tijd nodig om het effect van deze strategie aan te tonen.

Verslagen


Eindverslag

DOELSTELLING Optimale perioperatieve glucoseregulatie vermindert het aantal postoperatieve infecties, de ligduur en mortaliteit. Deze studie richt zich op het ontwikkelen van een implementatiestrategie voor optimale perioperatieve diabeteszorg die op haalbaarheid getest wordt in termen van effectiviteit, ervaringen en kosten.
STUDIE-OPZET EN UITKOMSTMATEN Een stapsgewijs implementatiemodel wordt toegepast:
1) aanbevelingen over optimale perioperatieve diabeteszorg zijn systematisch omgezet in kwaliteitsindicatoren
2a) gebruikmakend van deze kwaliteitsindicatoren is de huidige zorg in kaart gebracht
2b) bevorderende en belemmerende factoren bij het verlenen van optimale zorg zijn geïnventariseerd middels interviews onder professionals die betrokken zijn bij de perioperatieve diabeteszorg.
3) op geleide van deze informatie is een implementatiestrategie ontwikkeld,
4) zijn implementatieactiviteiten uitgevoerd en
5) geëvalueerd in een gecontroleerd voor-na design in 6 ziekenhuizen STUDIE-POPULATIE 811 patiënten die een grote buik-,orthopedische-, of hartoperatie ondergingen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat ‘goede diabeteszorg tijdens een ziekenhuisopname vanwege een operatie’ het aantal wondinfecties kan verminderen en de opnameduur in het ziekenhuis kan verkorten. Het doel van dit project is om ‘goede diabeteszorg tijdens een ziekenhuisopname vanwege een operatie’ te definiëren, te meten en te implementeren.

Om ‘goede diabeteszorg’ te definiëren, zijn kwaliteitsindicatoren ontwikkeld. Deze beschrijven het optimale professioneel handelen; bijvoorbeeld het medicatiebeleid rondom de operatie en de frequentie van controle van de bloedsuikers. Ook zijn er een aantal indicatoren ontwikkeld die een optimale organisatie van ‘goede diabeteszorg’ omschrijven; een ziekenhuis dient bijvoorbeeld te beschikken over een multidisciplinair diabetesteam. Hiernaast hebben patiënten zelf omschreven wat goede zorg is. Dit betreft aspecten van zorg als communicatie en afstemming van informatie.

Het meten van de huidige zorgkwaliteit gebeurt aan de hand van deze ontwikkelde kwaliteitsindicatoren. Patiënten die een orthopedische, buik- of hartoperatie hebben ondergaan in de periode juli 2009 t/m maart 2010 komen in aanmerking voor deelname aan het onderzoek. In juli 2010 wordt in 4 ziekenhuizen gestart met dossieronderzoek om de professionele kwaliteit van zorg in kaart te brengen. Deelnemende ziekenhuizen ontvangen een vragenlijst om de organisatie van zorg in kaart te brengen. Deelnemende patiënten worden daarnaast verzocht om een vragenlijst in te vullen met betrekking tot de patiëntgerichte aspecten van de zorg.

Ter verkenning van factoren die belemmerend of bevorderend werken bij het verlenen van de gewenste zorg, zijn interviews gehouden met de diverse betrokken zorgverleners. Op geleide van de geconstateerde tekortkomingen in de huidige zorgkwaliteit én de informatie met betrekking tot eventuele belemmerende en bevorderende factoren, wordt een verbeterstrategie ontwikkeld. In twee ziekenhuizen wordt een verbetertraject gestart waarbij twee soortgelijke ziekenhuizen als controle ziekenhuis fungeren. Dit verbetertraject zal worden getest op effectiviteit, haalbaarheid en kosten.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
170993007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. M.E.J.L. Hulscher PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc