Mobiele menu

Route M’n Mattie - Een Implementatieroute voor een ondersteunende webbased applicatie voor jongeren met psychiatrische problemen in de GGZ

Projectomschrijving

Er komt verandering in de Jeugd GGZ. Ondanks dat de zorg goedkoper en efficiënter moet, wil de sector blijven innoveren. Moderne online e-health applicaties zijn het middel om juist de jongere doelgroep makkelijker te bereiken om behandeling aan te gaan en vol te houden. Multimedia zijn een welkome aanvulling op de reguliere, analoge behandeling. Recentelijk hebben Mondriaan Kinderen en Jeugdigen en het centrum Kinder- en jeugdpsychiarie van GGzE de CZ-zorginnovatieprijs gewonnen voor de ontwikkeling van de applicatie M’n Mattie, een buddy die jongeren online begeleidt in hun behandeltraject binnen de GGZ. Beide instellingen staan voor de uitdaging deze en op termijn ook andere applicaties te implementeren en te integreren in de behandeling.

De projectaanvraag is gericht op het ontwikkelen van een implementatieroute voor technologische vormen van behandeling voor jongeren met psychiatrische problemen in de jeugd-GGZ. De applicatie M’n Mattie wordt daarbij als testcase ingezet.”

Verslagen


Eindverslag

Dit project was een samenwerkingsproject tussen ggz-instellingen Mondriaan en GGzE en Hogeschool Zuyd. Het project richtte zich op het planmatig ontwikkelen van een implementatieroute voor technologische vormen van behandeling van jongeren met psychiatrische problemen. Daarmee ging dit project in op de vraag van Mondriaan GGZ en GGzE hoe applicaties zoals de app ‘m’n Mattie’ binnen de (jeugd)zorg het beste geïmplementeerd kunnen worden. De app M’n Mattie is een ondersteunende applicatie die jeugdigen informeert en ondersteunt gedurende het gehele behandeltraject bij de ggz-instelling. Beide instellingen hebben de applicatie in 2014 ontwikkeld in co-creatie met jongeren en dankzij de CZ-zorginnovatieprijs 2013.
Er is een implementatieroute voor m’n Mattie opgeleverd. Deze route bestaat uit een breed scala aan bouwstenen, die implementatie van een technologische applicatie kunnen bevorderen. Deze bouwstenen werden gebaseerd op kennis die voorhanden was vanuit de literatuur, kennis van experts uit het veld, maar zeker ook de ervaringen, behoeften en ideeën van de gebruikers, i.e. behandelaren en de jongeren zelf. Tevens werden best practices vanuit de praktijk en kritische succes- en faalfactoren geïnventariseerd.
Uit deze best practices kan worden opgemaakt dat de implementatie van technologie in de zorg een soms langzaam en moeizaam traject is. Toch zijn er binnen dit project een aantal factoren te benoemen die daadwerkelijk hebben bijgedragen aan een toename in gebruik van de app M’n Mattie.
Middels de techniek van service blue print werd het volledige gebruikersproces van m’n Mattie inzichtelijk gemaakt. Het gebruik van de service blue print techniek was een supplementaire stap in het project die weliswaar een essentiële bouwsteen vormde in het gehele implementatieproces.
Gedurende het project werden zorgopleidingen en de bacheloropleiding communicatie en multimedia design betrokken. Studenten hebben ervaringen en behoeften van gebruikers geïnventariseerd, in- en externe professionals met kennis van technologische implementatie in de zorg geïnterviewd, en hebben tools ten behoeve van de bouwstenen (m.n. marketingmaterialen) ontwikkeld. Het project heeft nieuwe kennis opgeleverd voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg, als ook voor toekomstige professionals.

Tot de basisvoorwaarden rekenen we een duidelijke visie over e- health op bestuurlijk niveau, goed werkende technologie en het borgen van de vertrouwelijkheid. Sterk bevorderende factoren zijn een integrale inzet van de app in het behandeltraject en de organisatie, het actief betrekken van de behandelaren en jongeren tijdens het ontwerp- en implementatieproces, het trainen en opleiden van behandelaren in het gebruik van technologie, duidelijke communicatie en daarin de waarde en het belang van de app voor de jongere en de behandelaar verhelderen, het stimuleren van gebruik door ervaringen van jongeren en behandelaren kenbaar te maken en hoge gebruiksvriendelijkheid van de app.

Aanbevelingen
• Samenwerken met opleidingen en studenten is van grote toegevoegde waarde bij het tot stand komen van een gedegen plan van eisen t.b.v. de ontwikkeling van technologie.
• Kies een app-ontwikkelaar die bereid en in staat is om de taal van de doelgroep te begrijpen.
• Zorg voor voldoende complementariteit tussen de projectleden zoals kennis van de zorg, projectmanagement, processen, technologie en ICT, en juridische kennis.
• Investeer in de samenwerkingsrelatie met ICT-ers
• Bedenk een goede interne en lange termijn communicatiestrategie, met communicatiemiddelen die complementair aan elkaar zijn.
• Bereid je tijdens de ontwikkeling van de app voor op het maken van nieuwe en het aanpassen van bestaande content. Bestaande content – zoals gebruikt in folders en op websites – is per definitie zelden geschikt als inhoud van een app.
• Een duidelijke visie over de toepassing van e-health is noodzakelijk om de implementatie te kunnen dragen in alle lagen van de organisat

Samenvatting van de aanvraag

Er komt verandering in de Jeugd GGZ. Ondanks dat de zorg goedkoper en efficiënter moet, wil de sector blijven innoveren. Moderne online e-health applicaties zijn het middel om juist de jongere doelgroep makkelijker te bereiken om behandeling aan te gaan en vol te houden. Multimedia zijn dan ook een welkome aanvulling op de reguliere, analoge behandeling. Recentelijk hebben Mondriaan Kinderen en Jeugdigen en het centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie van GGzE de CZ-zorginnovatieprijs gewonnen voor de ontwikkeling van de applicatie M’n Mattie, een buddy die jongeren online begeleidt in hun behandeltraject binnen de GGZ. Beide instellingen staan nu voor de uitdaging deze, en op termijn ook andere applicaties te implementeren en te integreren in de behandeling. Deze projectaanvraag is gericht op het ontwikkelen van een planmatige implementatieroute voor technologische vormen van behandeling voor jongeren met psychiatrische problemen in de jeugd-GGZ. De applicatie M’n Mattie wordt daarbij als testcase ingezet.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
430000006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A.G.J. Wetsels
Verantwoordelijke organisatie:
Mondriaan