Mobiele menu

The acceptance and use of the Personal Health Check for prevention in primary care.

Projectomschrijving

Vraagstuk

Dit onderzoek was gericht op de acceptatie van het e-health instrument de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC) bij cliënten en professionals in de eerstelijnszorg. Met de PGC krijgen deelnemers inzicht in hun gezondheid en leefstijl en ze ontvangen praktische adviezen op maat.

Onderzoek en uitkomst

De PGC is in 2016 ingevoerd in vier Brabantse gemeenten. De resultaten laten zien dat deelnemers en professionals overwegend positief zijn over de PGC. Vrijwel alle deelnemers beschikken over de kennis, middelen en ondersteuning die nodig zijn om de PGC te gebruiken. De rol van de sociale omgeving, zoals vrienden en familie, bij het gebruik van de PGC lijkt beperkt. De uitnodiging voor deelname versturen met ondertekening van de huisarts, in plaats van de gemeente, lijkt de respons te verdubbelen en is een succesfactor voor bereik. Door de gemiddeld lage respons is het nog niet mogelijk om een betrouwbare vertaling van de PGC-resultaten naar de algemene populatie van gemeenten en gemeentelijk beleid te maken.

Producten

Titel: Factsheet Acceptatie van de Persoonlijke Gezondheidscheck in vier gemeenten in Brabant
Auteur: R.M.C.M. van Steijn – Martens, MSc, T. de Vuijst, MSc, Dr. L.G.M. Raaijmakers, Prof. dr. L.A.M. van de Goor, Mei 2018.
Titel: Interview met hoofdonderzoekers drs. T. Kuunders en dr. L.G.M. Raaijmakers in de nieuwsbrief Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant
Auteur: Nieuwsbrief Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant
Titel: Acceptatie en gebruik van de Persoonlijke Gezondheidscheck voor preventie in de eerste lijn.
Auteur: Van Steijn – Martens, R.M.C.M., Raaijmakers, L.G.M., Kuunders, T.J.M., de Vuijst, T., van de Goor, L.A.M.
Titel: The acceptance and use of the Personal Healch Check for prevention in primary care.
Auteur: Raaijmakers, L.G.M., Kuunders, T., van de Goor, L.A.M.
Titel: The online Personal Health Check – How Dutch citizens and professionals feel about it?
Auteur: Van de Goor, L. A. M., Raaijmakers, L. G. M., Kuunders, T. J. M., de Vuijst, T., Winters, C., & Martens, R.M.C.M.
Titel: Acceptatie van de online Persoonlijke Gezondheidscheck door deelnemers en professionals in vier Brabantse gemeenten
Auteur: Raaijmakers, L.G.M., Kuunders, T., van de Goor, L.A.M.
Titel: De implementatie van de Persoonlijke Gezondheidscheck in vier Brabantse gemeenten. Handreiking voor gemeenten
Auteur: T. de Vuijst MSc, GGD Hart voor Brabant Dr. L.G.M. Raaijmakers, GGD West-Brabant R.M.C.M. van Steijn – Martens MSc, GGD West-Brabant M. Rombouts MSc, GGD West-Brabant Prof. dr. L.A.M. van de Goor, Tranzo Tilburg University

Verslagen


Eindverslag

Dit kortdurend onderzoek was gericht op de mate van acceptatie van het e-health instrument de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC) bij cliënten en professionals in de eerstelijnsgezondheidszorg. Door de PGC-vragenlijst online in te vullen, krijgen deelnemers inzicht in hun gezondheid en leefstijl, ze ontvangen praktische adviezen op maat en bij een verhoogd gezondheidsrisico een diagnostisch onderzoek. De PGC is in 2016 geïmplementeerd in vier gemeenten in Noord-Brabant (Goirle, Oisterwijk, Oosterhout, Uden). In dit onderzoek is gebruik gemaakt van: focusgroepen met PGC deelnemers en professionals, (geanonimiseerde) gegevens uit de PGC, vragenlijsten voor PGC deelnemers en telefonische interviews met niet-deelnemers. De resultaten laten zien dat deelnemers en professionals in deze pilot overwegend positief zijn over de PGC als e-health instrument. Tevens geven deelnemers aan de leefstijladviezen ook op te volgen of althans pogingen daartoe te doen. Vrijwel alle deelnemers beschikken over de kennis, middelen en ondersteuning die nodig zijn om gebruik te maken van de PGC. De rol van de sociale omgeving, zoals vrienden, familie en hulpverleners uit de eerstelijnszorg, bij het gebruik van de PGC lijkt beperkt. De uitnodiging voor deelname versturen met ondertekening van de huisarts, ten opzichte van ondertekening door de gemeente, lijkt de respons te verdubbelen en is hierdoor een grote succesfactor voor een beter bereik. Door de gemiddeld lage respons is het nog niet mogelijk om een betrouwbare vertaling van de PGC-resultaten naar de algemene populatie van gemeenten en het gemeentelijk beleid te maken zoals dat wel kan met de gegevens van de gezondheidsmonitor uitgevoerd door de GGD’en.

Dit kortdurend onderzoek is gericht op de mate van acceptatie van een eHealth instrument, de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC), bestaande uit een online vragenlijst en diagnostische onderzoek, bij deelnemers en intermediairs in de eerstelijns gezondheidszorg. Door de PGC in te vullen, krijgen deelnemers inzicht in hun gezondheid en leefstijl. Tevens ontvangen ze praktische adviezen op maat ter verbetering van hun gezondheid. Onderzoek liet zien dat de PGC bijdraagt aan meer fysieke activiteit bij de deelnemers (van Wijck, 2014; Colkesen et al., 2013). De PGC is in 2016 geïmplementeerd in vier gemeenten in Noord-Brabant (Goirle, Oisterwijk, Oosterhout, Uden) op een manier die het beste past bij de lokale situatie. Zowel de acceptatie van de PGC als instrument als de acceptatie van de leefstijladviezen zijn onderzocht met behulp van het UTAUT model (Venkatesh et al., 2012). Methoden die zin gebruikt zijn: focusgroepen met PGC deelnemers en professionals in de eerste lijn, vragenlijsten voor PGC deelnemers na deelname, en telefonische interviews met non-responders. Op dit moment vindt analyse van de verzamelde gegevens plaats. In het najaar van 2017 vindt een regionale bijeenkomst plaats om alle betrokken partijen te informeren over de resultaten. De ervaringen en de lessen die zijn opgedaan in deze studie worden gepresenteerd in een praktische handreiking, factsheets en een wetenschappelijk artikel.

Samenvatting van de aanvraag

With the online Personal Health Check (PHC) participants can gain insight into their health and related lifestyle issues, and receive tailored, practical advice to improve their personal health. The PHC can contribute to health promotion in primary care because it promotes participants access to local public health interventions. Previous studies have shown that the use of PHC contributes to the increase of physical activity of employees (Colkesen et al., 2013) and of inhabitants within the district Leidsche Rijn in the municipality Utrecht (van Wijck, 2014). This pilot study focuses on how the acceptance of the PHC by clients and intermediaries in primary care can be promoted. The PHC will be implemented within four municipalities (Oosterhout, Uden, Goirle, and Oisterwijk) in Noord-Brabant in a way that suits the specific local conditions best. Both the acceptance and use of the PHC, and their enhancing and restrictive factors, will be investigated in these four different environments, using the UTAUT model (Venkatesh et al., 2012). Methods used in this study are mixed focus groups with PHC clients and professionals in primary care, questionnaires for PHC clients, individual interviews, and quantitative analysis on PHC data. The experiences and lessons learned will be presented in a practical guide and a journal article for professionals and other stakeholders.

Kenmerken

Projectnummer:
531001208
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. L.G.M. Raaijmakers PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit van Tilburg