PaTz is een methodiek om de kwaliteit, samenwerking en overdracht rond palliatieve zorg thuis te verbeteren. In Rotterdam zijn inmiddels 22 groepen actief die zich bezighouden met palliatieve thuiszorg (PaTz). Aanleiding voor dit project was de vraag wat de succesvolle factoren zijn in deze PaTzgroepen.
Het project startte met interviews over de samenwerking in de PaTz-groepen. Ook werd door de deelnemers een vragenlijst ingevuld over de dingen die konden verbeteren in de samenwerking. Op basis hiervan werden interventies voorgesteld om de PaTzgroepen te verbeteren. Voorbeelden van de interventies zijn het gezamenlijk huisbezoek, Utrecht Symptoom Dagboek-Rotterdam (USD-R), After Death Analysis (ADA) en verbreding van de PaTz. Andere interventies moesten het proces ondersteunen, zoals werken met de PaTz Portal, het effectief inbrengen van een casus in een PaTz-bijeenkomst, het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen en zelfevaluatie. Hierna werd een nameting gedaan.
De conclusies van de nameting zijn:
Handreiking Samen Bouwen aan Vertrouwen binnen Palliatieve Thuiszorg-groepen
Samenvatting procesevaluatie en nameting 'samenwerking binnen palliatieve groepen'
Uitgebreide publiekssamenvatting Samen bouwen aan Vertrouwen
De PaTzgroepen gaan per groep aan de slag met de resultaten van de nameting. Verder neemt het NPZR&o initiatief om aan iedere PaTz groep een Geestelijk Verzorger (GV) te koppelen en samen met GV’s verder uit te werken wat de rol en taak van de GV is binnen de PaTz groep.
Het project Samen bouwen aan vertrouwen in Rotterdam leverde veel tips op voor het oprichten van een PaTz-groep.