Projectomschrijving

Het aantal ouderen en chronisch zieken in Nederland neemt in de komende jaren sterk toe. Zij blijven langer thuis wonen. De overheid verwacht van burgers dat zij meer participeren in de zorg voor naasten. Er wordt daarmee een steeds groter beroep gedaan op de hulp van mantelzorgers (familie, naasten en vrijwilligers).

Voor zorgprofessionals in de thuiszorg ligt er een uitdaging om op deze veranderingen in te spelen en mantelzorgers zo goed mogelijk te ondersteunen. Er zijn veel instrumenten op de markt. Thuiszorgmedewerkers hebben behoefte aan een helder overzicht van instrumenten die je als thuiszorgmedewerker kunt gebruiken om mantelzorgers te ondersteunen.

Resultaten

In de werkplaats ‘Ondersteuning van mantelzorgers vanuit de thuiszorg versterken’ is een toolkit ontwikkeld waarin dit overzicht wordt geboden. Daarbij is onder andere gebruikt gemaakt van ‘het Mantelzorgkompas’ en ‘Samen Ontdekken’. Naast de Toolkit 'Mantelzorgondersteuning voor thuiszorgmedewerkers' is er in de werkplaats ook lesmateriaal voor hbo-v studenten ontwikkeld. Dit lesmateriaal omvat opdrachten om het bewustzijn onder studenten en zorgprofessionals te vergroten.

Meer info

Mantelzorg en thuiszorg
Toolkit mantelzorg ondersteuning voor thuiszorgmedewerkers

Ook interessant voor u

Themapagina Ouderen
Nieuwsbrief Ouderen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website