Projectomschrijving

In dit project is vernieuwend onderwijs over dementiezorg ontworpen, dat hbo-studenten enthousiasmeert voor de zorg aan mensen met dementie en hun mantelzorgers en hen in staat stelt om als professional meer zorg op maat te kunnen geven. Het aanbod sluit aan bij verschillende leerstijlen door ervaringsgericht leren (concrete ervaringen opdoen in de praktijk, observeren en reflecteren, concepten bedenken en actief experimenteren met nieuwe oplossingen) en blended learning (een combinatie van online- en contactonderwijs).

Hoe het werkt

Hbo-docenten van gezondheidszorg- en welzijnsopleidingen en opleiders in instellingen voor zorg en welzijn kunnen met het onderwijsmateriaal aan de slag. Zij kunnen het materiaal integraal gebruiken, of ze kunnen onderdelen eruit gebruiken of de modules naar eigen inzicht aan passen. Zo zijn er korte kennisclips (15 minuten), workshops van twee uur, maar ook cursussen van meerdere bijeenkomsten. Ook zijn er opdrachten waaruit docenten kunnen kiezen die in de les of in de praktijk kunnen worden uitgevoerd.
Onderwijsvormen zijn: kennisclips, fact sheets, schriftelijke informatie, inspiratiesessies, debatvormen en praktijkopdrachten. Ook is er aandacht voor alternatieve vormen van toetsing.
Alle onderdelen zijn beoordeeld door het ouderen- en mantelzorgforum van GENERO.

Wat levert het op

Door het volgen van dit onderwijsaanbod, kan er de zorg meer op maat worden toegesneden. Het onderwijsmateriaal bevordert de zelfwerkzaamheid en initiatief van studenten en cursisten. Ook bevordert het samenwerking tussen ouderen, mantelzorgers, zorg- en welzijnsprofessionals en studenten van zorg- en welzijnsopleidingen. Er is onderwijsmateriaal beschikbaar op het gebied van dementie algemeen (kennis en beleving), dementie en voeding, dementie en sociale omgeving, migranten en dementie, lerend vermogen en dementie, en creatief denken over mogelijkheden voor mensen met dementie in de samenleving.

Voor wie

Docenten van gezondheidszorg- en welzijnsopleidingen in het HBO en (docenten in) instellingen voor zorg en welzijn.

Projectleider Jacomine de Lange: 'Wij proberen studenten en praktijkwerkers vooral de mogelijkheden van mensen met dementie te laten zien en creatief te laten nadenken over oplossingen die aansluiten bij hun wensen en behoeften.'

Meer informatie

Contact

Mevrouw dr. J (Jacomine) de Lange, Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam
J.de.Lange@hr.nl

Ook interessant voor u

 

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website