Projectomschrijving

Aanleiding

Bij thuiswonende kwetsbare ouderen zijn vaak verschillende hulpverleners uit zorg- en welzijnssector betrokken. Communicatie en afstemming tussen hulpverleners vindt echter weinig plaats of verloopt stroef. In dit project werd een training voor eerstelijns verpleegkundigen en welzijnswerkers ontwikkeld. Deze had als doel het implementeren van het gebruik van het communicatie instrument SBAR.

Hoe het werkt

Een interdisciplinaire training werd ontwikkeld op basis van interviews met betrokken hulpverleners en ouderen. In 7 maanden vonden 15 trainingen plaats waaraan 97 zorgprofessionals (met name verpleegkundigen en verzorgenden) en 55 welzijnsprofessionals (met name casemanagers en maatschappelijk werkenden) deelnamen. Via de Radboud Health Academy kan de training in de toekomst tegen betaling gevolgd worden, in eerste instantie door verpleegkundigen en later ook interdisciplinair.

Wat levert het op

De SBAR training werd heel positief beoordeeld: 8 of 9 (op een schaal van 1 tot 10) evenals de haalbaarheid van het gebruik van SBAR in de praktijk. Een kleine groep (verpleegkundige) deelnemers (N=26) nam gesprekken met andere hulpverleners op voor en na de training. Hieruit werd duidelijk dat de training geen effect had op de structuur van de gesprekken en tevredenheid van de ontvanger. Omdat de groep klein was, kan een evaluatie met een groter aantal gesprekken mogelijk wel effecten laten zien.

Voor wie

De training is ontwikkeld voor eerstelijns hulpverleners uit de zorg en welzijnssector


Deelnemer training: "Eigenlijk is alles toepasbaar in de praktijk. We gaan de training zeker gebruiken in ons team."

Meer informatie

Contact

Mevrouw Dr. M. (Marieke) Perry, RadboudUmc Nijmegen
Marieke.Perry@Radboudumc.nl

Ook interessant voor u

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website