Projectomschrijving

De witte stof connecties in onze hersenen vormen een netwerk. De kwaliteit van dat netwerk bepaald deels ons cognitief functioneren. In patiënten met dementie is het hersennetwerk al in een vroeg stadium aangedaan. Wij vonden in dit project dat afwijkingen in het hersennetwerk cognitief verval over twee jaar voorspelt. Hiervoor hebben wij gebruik gemaakt van de nieuwste technieken en methodes om het hersennetwerk zo nauwkeurig mogelijk te meten.
Op basis van deze resultaten hebben we verder onderzocht welke dementie-gerelateerde processen de afbraak van het hersennetwerk mogelijk veroorzaken. Onze studies laten zien dat schade aan de kleine bloedvaten een belangrijke potentiële oorzaak is. Hoe meer vaatschade hoe minder efficiënt het hersennetwerk kan functioneren en hoe erger de cognitieve problemen, ook bij mensen met Alzheimer dementie. Verlies van corticaal hersenweefsel (buitenste hersenschors) en de ophoping van het amyloid eiwit lijken daarentegen een minder directe rol te spelen bij de afbraak van het hersennetwerk.
Tenslotte vinden we dat verbindingen die het meeste energie kosten in onderhoud (d.w.z. lange verbindingen en/of verbindingen tussen zogeheten ‘hersenknooppunten’) het meest zijn aangedaan in patiënten met beginnende dementie.

Samenvattend vinden we dat afbraak van het hersennetwerk een belangrijk onderdeel is van de ziekte dementie en met name een belangrijke voorspeller voor het cognitief functioneren. Onze bevindingen geven inzicht in de mechanismen die verantwoordelijk zijn voor veranderingen in het hersennetwerk. Deze mechanismen moeten we aanpakken als we cognitieve achteruitgang door dementie in de toekomst willen afremmen of voorkomen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website