Projectomschrijving

Meer dan de helft van de vrouwen boven het 40e levensjaar krijgt te maken met een verzakking van blaas, baarmoeder en/of darm. Vrouwen ondervinden hiervan veel klachten (plassen, poepen, vrijen) en de kwaliteit van leven wordt hierdoor ernstig beïnvloed.
De behandelopties zijn pessariumtherapie of een operatie. Een operatie heeft 30% kans op het terugkeren van een verzakking.
Een pessarium duwt de verzakking omhoog. Helaas past een pessarium niet altijd waardoor het onvoldoende werkt of juist bijwerkingen veroorzaakt. Het overgrote deel van de vrouwen met een pessarium blijft jarenlang regelmatig onder controle bij de huisarts of gynaecoloog omdat ze zelf niet in staat zijn het pessarium te wisselen of schoon te maken. Ongeveer 53% van de vrouwen besluit om deze redenen binnen 5 jaar te stoppen met deze behandeling. Met behulp van deze subsidie willen we een patiënt specifiek pessarium maken. Hierdoor past het beter, kunnen mensen het zelf bedienen en veroorzaakt het minder bijwerkingen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website