Mixed methods for monitoring food intake: Towards a new generation of ehealth prevention apps
Projectomschrijving
Overgewicht en obesitas hebben invloed op de hele bevolking. Dit probleem is gerelateerd aan wat mensen dagelijks eten en de keuzes die ze daarbij maken. De huidige manieren om eetgedrag te meten zijn tijdrovend en niet geschikt voor het contextualiseren van dit gedrag in het dagelijks leven.
Doel
Dit project onderzoekt nieuwe strategieën en methodes om mensen met overgewicht op een positieve manier te bewegen hun eetgedrag bij te houden en te veranderen.
Aanpak
Hierbij worden naast voedingsinname ook data over de leefsituatie van een persoon verzameld. De feedback op de gebruikte methodes wordt direct verwerkt in het onderzoek voor verdere verbetering.
Verwachte resultaten
De resultaten van dit onderzoek zijn onder meer:
- kennis over eetgedrag gekoppeld aan leefsituatie van de persoon;
- methodes om diverse soorten data te verzamelen;
- nieuwe strategieën voor patiëntenparticipatie.
Deze resultaten worden beschikbaar gesteld aan voedingsexperts, patiënten, de creatieve industrie en het publiek voor verder gebruik.
Eindpublicatie Create Health
Bent u benieuwd naar de opbrengsten van het programma Create Health? Bekijk dan de eindpublicatie op onze website.
Producten
Auteur: Chi Zhang
Auteur: Marte Holtkamp
Auteur: Lieve van Brakel
Auteur: Ivy Beeren
Auteur: Jia Wang
Auteur: Bas Wielaard
Auteur: FoodSampler consortium
Link: https://studiolab.ide.tudelft.nl/studiolab/foodsampler/
Auteur: Sonja van Oers, MSc, dr. Kadian Davis-Owusu, dr. ir. Natalia Romero Herrera, dr. ir. Martijn Vastenburg, Marije Verwijs, ir. Lieve van Brakel, Ivy Beeren BSc, ir. Marte Holtkamp, dr. Sietske Helder, dr. Anita Vreugdenhil, dr. Marian de van der Schueren
Magazine: Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek
Auteur: Lieve van brakel, Sonja van oers, Marije verwijs, Marian de van der schueren
Magazine: Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek
Auteur: Herrera, Natalia Romero, Davis-Owusu, Kadian, van Oers, Sonja, de van der Schueren, Marian, Alberts, Janna, Vastenburg, Martijn
Magazine: Proceedings of the 12th EAI International Conference on Pervasive Computing Technologies for Healthcare
Auteur: Romero Herrera, N., Davis-Owusu, K., van Oers, S., de van der Schueren, M., Alberts, J, & Vastenburg, M.
Auteur: van Oers, S., Davis-Owusu, K., Romero Herrera, N., Vastenburg, M., Alberts, J, de van der Schueren, M., Helder, S., Vreugdenhil, A., & van Brakel, L.
Auteur: Davis-Owusu K., Romero Herrera N., van Oers, S., de van der Schueren, M., Alberts, J., & Vastenburg, M
Auteur: Romero Herrera, N., Davis-Owusu, K., Van Oers, S., Alberts, J., De Van Der Schueren, M., Alberts, J., & Vastenburg, M.
Auteur: K. A. (Kadian) Davis-Owusu, Natalia Romero Herrera, S. (Sonja) van Oers, M. (Marian) de van der Schueren, T. (Tippi) de Bruin, S. (Sophie) van Houdt
Auteur: Lina Li, Natalia Romero Herrera
Link: https://vimeo.com/379040747
Verslagen
Eindverslag
Samenvatting van de aanvraag
Overweight and obesity affect the entire population. On a day-to-day basis, this problem relates to what people eat and how much they are physically active. For older adults, nutritional habits have thick roots based on their cultural, social and personal life history which can be assumed as more difficult to change than of younger people. Towards changing food consumption habits and physical activity levels, one first needs to understand the ecology of food intake practices and identify relations between food intake and other related activity patterns (what, when, with whom, why). Existing questionnaires, which are academically sound and validated, are long and time consuming, and their applicability in real life is limited. They are designed to capture a frequent and accurate view on people’s food (related) practices by means of patient’s subjective reporting. To increase frequency and accuracy of data, existing reporting techniques need to ease participation and extend data collection with contextual and dynamic aspects of food practices. Based on Mixed Method Research, Persuasive and User engagement theories, and in-situ reporting methods, this project aims to gain an understanding of the best practices of food reporting in daily life and of the contextual factors that influence food intake practices.