Mobiele menu

Scenario's voor na de lockdown in verpleeghuizen

Projectomschrijving

Doel

In het onderzoek Aan beide kanten van het raam, scenario’s voor na de lock down is door een groep mantelzorgers, zorgverleners en leidinggevenden van ’t Blauwbørgje, instelling voor mensen met dementie, via beeldende middelen gereflecteerd op de betekenis van de lockdown in een verpleegtehuis. Dit gebeurde in de verwachting daar lessen uit te trekken voor de situatie na de lock down.

Resultaten

Tijdens het onderzoek werd de dreiging van het virus groter en werd duidelijk hoe afhankelijk de mensen binnen het verpleeghuis zijn van het gedrag van de mensen er buiten. Er is daarom een scenario ontwikkeld om na de lock down in gesprek te treden met de jongeren omdat beide groepen, jongeren en ouderen, het meest de dupe zijn van de maatregelen en het isolement hen het meest treft. Voor dit scenario zijn reeds affiches gemaakt die de plek markeren en het plan vast in de wereld zichtbaar maken.

Verslagen


Eindverslag

In het onderzoek Aan beide kanten van het raam, scenario’s voor na de lock down is door een groep mantelzorgers, zorgverleners en leidinggevenden van ’t Blauwbørgje, instelling voor mensen met dementie, via beeldende middelen gereflecteerd op de betekenis van de lockdown in een verpleegtehuis. Dit gebeurde in de verwachting daar lessen uit te trekken voor de situatie na de lock down. Tijdens het onderzoek werd de dreiging van het virus groter en werd duidelijk hoe afhankelijk de mensen binnen het verpleeghuis zijn van het gedrag van de mensen er buiten. Er is daarom een scenario ontwikkeld om na de lock down in gesprek te treden met de jongeren omdat beide groepen, jongeren en ouderen, het meest de dupe zijn van de maatregelen en het isolement hen het meest treft. Voor dit scenario zijn reeds affiches gemaakt die de plek markeren en het plan vast in de wereld zichtbaar maken.

Samenvatting van de aanvraag

Aan beide kanten van het raam. Op basis van kunstwetenschappelijke methode ontwikkelen van scenario’s voor hoe, in verpleeghuizen voor mensen met dementie, om te gaan met een versoepeling van de lock down en met de situatie na de lock down Verpleeghuizen bevinden zich in een uitzonderlijke situatie, namelijk die van de lock down: een fysieke scheiding tussen de zorgverleners die bij de mensen met dementie kunnen komen enerzijds en de mantelzorgers en vrijwilligers die buiten de muren moeten blijven anderzijds. Niemand heeft eerder deze situatie meegemaakt noch hebben de verpleeghuizen ervaring met (1) hoe om te gaan met een langzame versoepeling van deze situatie noch met (2) hoe een genormaliseerde situatie te hanteren na de lock down. In dit onderzoek worden door twee ervaren onderzoekers met een groep getrainde actieonderzoekers van mantelzorgers, zorgverleners en vrijwilligers uit 't Blauwbörgje, instelling voor mensen met dementie, met behulp van een eerder ontwikkelde en geëvalueerde kunstwetenschappelijke methode in een aantal stappen scenario's ontwikkeld die een stapsgewijze uittrede uit de lock down hanteerbaar maken voor medewerkers van verpleeghuizen voor mensen met dementie. Deze scenario's worden vervolgens geïmplementeerd binnen 't Blauwbörgje. De methodiek, data en scenario's worden ten slotte verwerkt in een publicatie die ook andere verpleegtehuizen de mogelijkheid biedt om de inzichten en scenario's te vertalen naar de eigen instelling. Tevens worden methodiek en de resultaten gedeeld op het Jaarcongres Deltaplan Dementie op 3 november 2020.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010019
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A.C.M. Coumans
Verantwoordelijke organisatie:
Hanzehogeschool Groningen