Projectomschrijving

InnovCare: VIMP voor het implementeren van online maatwerk ondersteuning van senioren met cognitieve beperkingen

Het bevorderen van zelfredzaamheid bij milde cognitieve beperkingen, gecombineerd met het monitoren van eventuele functionele achteruitgang, kan problemen voorkomen bij senioren. Het platform InnovCare speelt in op die behoeftes. Maar potentiele gebruikers hebben vaak moeite die behoefte te onderkennen en staan weinig open voor 'stigmatiserende' technische oplossingen.

Hoe het werkt

InnovCare is een open platform met ICT-modules voor maatwerkondersteuning door het slim toepassen en combineren van bestaande, innovatieve zorgoplossingen via tablet en smartphone. Denk ook aan een Zorghorloge met sensoren voor het monitoren van activiteit/vitale functies, een agenda met geheugensteuntjes en het kan alarmeren. Het communiceert via spraak, tekst of beeld. Dit Zorghorloge meet stappen en hartslag en kan een val detecteren. Op basis van de metingen kan de gebruiker persoonlijke coaching krijgen. Ook kan de senior leuke informatie vinden en communiceren met familie, vrienden en zorgprofessionals.

Wat het oplevert

Het eerdere project waarvoor nu een speciale implementatiesubsidie is toegekend (VIMP) heeft een werkend prototype opgeleverd. Met de VIMP onderzoeken we samen met senioren, mantelzorgers en zorgprofessionals hoe we InnovCare het beste kunnen aanbieden om geaccepteerd te worden. Dementiewinkel.nl en thuiszorgorganisatie ZorgFix testen de InnovCare-modules daarvoor bij minstens dertig senioren. Bij zorgvuldige implementatie maakt InnovCare het gebruikers mogelijk langer zelfstandig te leven, mede door passende ondersteuning (op afstand) door mantelzorgers. De gebruikte innovatieve hulpmiddelen betrekken op een positieve manier ouderen actief bij het managen van hun leven en faciliteren mantelzorgers en professionals om daarbij online te helpen.

Voor wie

Voor vitale, relatief gezonde ouderen met ouderdomskwaaltjes en milde cognitieve beperkingen, die zelfstandig thuis willen blijven wonen, soms met hulp op afstand van mantel- en thuiszorg.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website