Projectomschrijving

ROSETTA: houdt ouderen met Parkinson of Alzheimer langer zelfstandig

Voor ouderen met een progressieve chronische ziekte, zoals de ziekte van Alzheimer of Parkinson, vormen de toenemende kosten van de gezondheidszorg en het verwachte tekort aan professionele zorgverleners een ernstige bedreiging. ICT-systemen kunnen deze ouderen en hun mantelzorgers ondersteunen bij het zelfstandig blijven wonen en het behoud van de kwaliteit van leven.

Hoe het werkt

Via een aanraakscherm in de woning kunnen mensen met geheugenproblemen een dagagenda bekijken. Ook is er via het scherm een fototelefoon en een fotoalbum beschikbaar. Om zorg door mantelzorgers of professionals op maat te houden, volgen sensoren in de woning het dagelijks levenspatroon. De computer meldt opvallende afwijkingen aan zorgverleners en eventueel ook aan mantelzorgers. Valincidenten worden gedetecteerd via sensoren en gemeld naar het mobiele zorgteam van de betrokken zorgorganisatie. De zorgmedewerkers van dit team reageren op de meldingen.

Wat het oplevert

Veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor zelfstandigheid. ROSETTA staat voor een systeem dat zorgen bij de omgeving wegneemt en ouderen in staat stelt langer gezond en gelukkig zelfstandig te blijven wonen. Zo vermindert het de valrisico’s bij gevorderde dementie en/of de ziekte van Parkinson. Om te zorgen dat het dienstenaanbod goed aansluit bij de behoeften van de gebruikers, zijn verschillende evaluatiesessies gehouden met mensen met Alzheimer of Parkinson, zorgprofessionals en mantelzorgers. ROSETTA is op de markt gebracht onder de naam Sensara (met ‘zwaardere’ varianten voor zorgorganisaties).

Voor wie

Zelfstandig wonende mensen met een progressieve chronische ziekte zoals Alzheimer en Parkinson.

Vervolg

Dit project heeft een vervolg gekregen in het VIMP-project (Verspreidings- en Implementatie Impuls) 'Rosetta implementatie'.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website