Projectomschrijving

PLAYTIME: maakt oefenen leuk voor ouderen met dementie

Cognitieve, fysieke en sensomotorische trainingen dragen bij aan het vertragen van het dementieproces. Maar veel ouderen met dementie houden dergelijke trainingen niet vol. Een belangrijke belemmering is hun geringe motivatie om deze activiteiten structureel uit te voeren. Door oefenen leuk te maken, kan deze motivatie verbeteren.

Hoe het werkt

PLAYTIME ontwikkelt een serious game die mensen met dementie in de thuissituatie of op een dagactiviteitencentrum traint en activeert. PLAYTIME motiveert ouderen op een speelse manier om te bewegen, geheugen te trainen en sociaal actief te zijn. De game is bedoeld om deze drie activiteiten tegelijkertijd  aan te pakken en sociale integratie te bevorderen. Sensoren vangen informatie op, die kan worden omgezet in persoonlijke feedback en aanbevelingen voor geschiktere oefeningen die een nog betere training opleveren. PLAYTIME maakt gebruik van een interactief bordspel, in combinatie met een app voor een tablet met diverse toolboxen. 

Wat het oplevert

PLAYTIME stimuleert gelijktijdig cognitieve, fysieke én sociale componenten. Het betrekken van de sociale omgeving hierbij zorgt voor een belangrijke motivatie voor ouderen om het oefenen vol te houden. PLAYTIME kan zo bijdragen aan het mogelijk vertragen van het dementieproces. De game wordt ontwikkeld in een living lab-omgeving.

Voor wie

Mensen met dementie in hun thuissituatie of op een dagactiviteitencentrum.

 

PLAYTIME staat voor Playful multimodal daily training, diagnostics and recommendation system within a social network.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website