Projectomschrijving

Het overkomt veel ouderen: het verlies van een partner. Veel ouderen kunnen goed omgaan met dit verlies, maar anderen hebben er moeite mee. Dit kan leiden tot ‘verlengde rouw’, wat op haar beurt weer kan leiden tot gezondheidsproblemen als slechte slaap, hart- en vaatproblemen of depressie.

Hoe het werkt

Het LEAVES-project ontwikkelt een online service die ouderen helpt het verlies van hun partner te verwerken. Een virtuele hulpverlener geeft uitleg, biedt oefeningen aan en laat de gebruiker reflecteren op het voorbije leven met de overleden persoon. De applicatie ‘Before you leave’ helpt hierbij door herinneringen aan de partner vast te leggen. De virtuele hulpverlener let ook op eventuele complicaties en verslechtering van de emotionele toestand van de oudere. Al deze online ondersteuning kan worden gecombineerd met contact met een ‘echte’ hulpverlener.

Wat het oplevert

Het helpen omgaan met deze ‘verlengde rouw’ – waarbij ouderen zes maanden na het verlies nog ingrijpende effecten ervaren – kan niet alleen gezondheidsproblemen en sociaal isolement bij ouderen voorkomen. Ook naasten kunnen verminderde stress en onrust ervaren als de achterblijver goed wordt geholpen in zijn of haar rouw.

Voor wie

Voor ouderen die een partner hebben verloren en last hebben van een ‘verlengde rouw’. En voor naasten en professionals die deze mensen bijstaan.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website