Projectomschrijving

MyLife, MyWay: voorziet ouderen via een avatar van persoonlijke assistentie

Steeds meer mensen willen in grote autonomie waardig oud worden. Dat doen zij het liefst in hun eigen omgeving, waarbij ze waarschijnlijk steeds meer specifieke ondersteuning nodig hebben. Deels komt die steun bij mantelzorgers vandaan, maar moderne technologie kan ook een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld in de vorm van een virtuele assistent.

Hoe het werkt

MyLife, MyWay voorziet in persoonlijke, virtuele ondersteuning via een avatar op de eigen tv, smartphone of tablet. Deze avatar communiceert met de gebruiker via technieken als spraakherkenning en spraaksynthese. De avatar fungeert als een moderne versie van de butler: iemand die de gebruiker goed kent, hem of haar op discrete wijze bedient en die sterker naar voren treedt als dat nodig is. Het reeds beschikbare prototype van het spraakherkenningssysteem wordt verder verbeterd, zodat het ook werkt bij dialectsprekers en mensen met een spraakstoornis.

Wat het oplevert

Door de eindgebruikers nauw bij het ontwikkelproces te betrekken, krijgen hun behoeften, wensen en ervaringen een vanzelfsprekende plek in de uiteindelijke toepassing. MyLife, MyWay helpt ouderen langer veilig en prettig zelfstandig te leven. In plaats van verzorgd te worden, houden zij de regie over hun eigen leven. Mantelzorgers ondervinden minder zorgstress door de ondersteuning die de avatar hun naaste biedt. Door gebruik te maken van een modulaire ontwerpstrategie wordt het makkelijker om MyLife, MyWay op termijn uit te breiden en verder op te schalen. De toepassing kan eenvoudig worden aangesloten op bestaande domotica-systemen, waardoor het gebruiksgemak daarvan verder toeneemt.

Voor wie

Voor fitte ouderen die kampen met kleine beperkingen of grotere fysieke handicaps, maar graag zelfstandig thuis willen blijven wonen. En voor de mantelzorgers die deze ouderenterzijde staan.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website