Projectomschrijving

MOBILE.OLD: helpt ouderen eropuit te blijven gaan

Het uitstippelen van een reisroute, het kopen van een treinkaartje of het gebruiken van een navigatiesysteem vereisen vaak goede technische vaardigheden. Dit bemoeilijkt voor ouderen de toegang tot deze diensten. Ook de angst om te verdwalen of te vallen verhoogt de drempel om eropuit te gaan. Gerichte ondersteuning kan stimulerend werken.

Hoe het werkt

Het MOBILE.OLD project ondersteunt en stimuleert de mobiliteit van ouderen met een combinatie van internetoplossingen. Die zijn toegankelijk via de tv, mobiele telefoon en tablet en ook geschikt bij milde cognitieve beperkingen. Er zijn spelletjes en trainingen, bijvoorbeeld in het kopen van een ticket. Een informatiedienst biedt nieuws over mogelijke belemmeringen, als werkzaamheden aan het spoor. Een reisplanner en navigatiedienst helpen bij de planning en begeleiding van een reis. En locatiebepaling kan mantelzorgers waarschuwen wanneer de oudere buiten een specifieke zone komt en mogelijk verdwaald is.

Wat het oplevert

Door ouderen met makkelijk te gebruiken toepassingen – aangepast op hun wensen en behoeften – te helpen bij hun uitstapjes en reizen, voelen zij zich veiliger en minder onzeker. Ze blijven mobiel en actiever, hetgeen weer helpt bij het verder reduceren van angst om eropuit te gaan. Dat levert kwaliteit van leven op en mogelijkheden om zelf een toenemend sociaal isolement tegen te gaan. Mantelzorgers kunnen gerustgesteld worden als de oudere vanwege cognitieve beperkingen soms dreigt te verdwalen. Dat vermindert bij hen de zorgstress.

Voor wie

Voor actieve ouderen die mobiel willen blijven met ondersteuning van innovatieve ICT-oplossingen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website