Projectomschrijving

Living Well: avatar Anne voor mensen met dementie

Door vergeetachtigheid, als gevolg van ouderdom, niet-aangeboren hersenletsel of dementie, verliezen mensen soms de controle over hun eigen leven. Daardoor raken ze de aansluiting bij de wereld om hen heen kwijt, en soms zelfs hun waardigheid. Anne, een virtuele assistent, kan uitkomst bieden voor deze groep.

Hoe het werkt

Voor mensen die vergeetachtig worden gaat alles te snel, zelfs het journaal. Anne, een virtuele assistent, kan helpen. Anne is een avatar die spreekt, luistert en commando’s uitvoert. Je hoeft niets te weten van computers; praten volstaat. Anne let 24 uur per dag, 7 dagen per week op de veiligheid en gezondheid van de gebruiker. Ze leest nieuws voor in een gewenst tempo en herinnert aan afspraken, activiteiten, medicatie, eten en drinken. Bij de doorontwikkeling voor mensen met dementie zijn zorgorganisaties betrokken met veel kennis en expertise op dit gebied.

Wat het oplevert

Anne neemt onzekerheid en angst voor controleverlies weg, en daarmee veel stress. Gebruikers zien de avatar als maatje dat menselijk contact niet vervangt, maar juist bevordert. In dit project wordt uitgezocht wat Anne kan doen voor en mét mensen met dementie en hun verzorgers. En hoe Anne de zorgkwaliteit verhoogt en de maatschappelijke kosten verlaagt. Anne is gebaseerd op avatar-technologie die zich al heeft bewezen. Positieve ervaringen van oudere gebruikers hebben een duidelijk beeld gegeven wat de basisfunctionaliteiten kunnen zijn voor mensen met dementie.

Voor wie

Ouderen met (beginnende) dementie die steun willen hebben bij dagelijkse taken en zich veiliger willen voelen in hun eigen woonomgeving.

Anne komt voort uit het AAL-project DALIA.

Publicaties

Virtuele assistent Anne (AAL-magazine)

Virtuele assistent Anne helpt mensen om zelfstandig te blijven. De oplossing werd ontwikkeld voor ouderen met dementie, maar de virtuele assistent blijkt voor meer doelgroepen geschikt te zijn. Sevilay Luiken-Dalli laat zien hoe zij Anne gebruikt bij migrantenouderen. En twee mensen met een verstandelijke beperking vertellen hoe Anne hen helpt in het dagelijks leven.

Naar het magazine
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website