Projectomschrijving

IMAGO: verbetert de mobiliteit bij visuele beperkingen

Sociale en economische participatie is een groot probleem voor mensen met een visuele beperking. Zelfstandige mobiliteit is hierbij een belangrijke factor. De ondersteuning van die mobiliteit is in de afgelopen honderd jaar – na de introductie van de geleidehond of de wit-rode taststok – nauwelijks verbeterd. Moderne beeld- en navigatietechnologie biedt nu nieuwe mogelijkheden.

Hoe het werkt

Het gebruik van satellietinformatie voor navigatie blijkt voor mensen met een visuele beperking in de praktijk niet nauwkeurig genoeg. IMAGO combineert beschikbare satellietinformatie met actuele beeldinformatie, opgevangen met een camera. Eenvoudige tweedimensionale beelden (foto’s) worden met behulp van algoritmen verwerkt tot 3D-positiebepalingsinformatie die onafhankelijk van satellietinformatie kan functioneren. De informatie over iemands positie wordt omgezet in relevante navigatie-instructies, die tactiel (via het tastgevoel) worden doorgegeven aan de gebruiker van het IMAGO-apparaat.

Wat het oplevert

De ondersteunende technologieën van IMAGO kunnen de zelfstandige mobiliteit ondersteunen van mensen met een visuele beperking. In de praktijk is gebleken dat de verbeterde nauwkeurigheid in de locatiebepaling nog onvoldoende is voor een effectieve en werkbare toepassing van de technologie. Binnen het IMAGO-consortium is daarom gewerkt aan de integratie van de ontwikkelde technologie in blindenstokken en andere hulpmiddelen voor mobiliteitsondersteuning. Daarbij is het onder meer de uitdaging om de snelheid van de dataprocessing te verbeteren.

Voor wie

Voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor de groeiende groep ouderen en mensen met andere beperkingen dan een visuele.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website