Projectomschrijving

Veel ouderen kijken terug op een rijk leven en hebben interessante verhalen te delen. Bijvoorbeeld over plekken waar zij hebben gewoond. Of hoe zij belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis hebben beleefd. Kan het concept 'storytelling' gebruikt worden om de sociale inclusie van ouderen te verbeteren?

Hoe het werkt

De geschiedenis wordt doorgaans onderwezen door leraren, in musea of via boeken of documentaires. HiStory maakt geschiedenis tot iets van ons samen. Het project ontwikkelt een systeem dat ouderen helpt hun verhaal te vertellen, te delen en met anderen in contact te komen op basis van een gezamenlijke ervaring. Het systeem bestaat uit verschillende ‘bouwblokken’: verhalen vastleggen, delen, bewerken, ervaren en verbinden. HiStory verbindt generaties door het vastleggen, delen en ervaren van persoonlijke herinneringen te stimuleren.

Wat het oplevert

Het delen van verhalen versterkt het zelfvertrouwen van ouderen en helpt hen om sociaal en cognitief actief te blijven. Niet alleen voor de verteller is dit waardevol, ook voor luisteraars – naasten, (klein)kinderen, zorgverleners, scholieren, toeristen – is het interessant om verhalen te horen van de hoofdpersonen zelf. Dit versterkt het onderlinge begrip.

Voor wie

Voor ouderen die hun verhalen willen delen met anderen. En voor mensen die daarin geïnteresseerd zijn.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website