Projectomschrijving

FOOD: maakt koken leuker én gezonder voor thuiswonende ouderen

Zorgverleners richten zich steeds meer op het stimuleren van een gezonde levensstijl. Gezonder leven draagt bij aan het voorkomen van gezondheidsproblemen en vermindert het risico op complicaties bij (chronische) aandoeningen. Een optimaal voedingspatroon kan de kwetsbaarheid van ouderen aanzienlijk beperken.

Hoe het werkt

FOOD ontwikkelt een knooppunt van ICT-diensten, waarmee ouderen hun voedingspatroon kunnen managen. De gegevens die afkomstig zijn uit keukengadgets – zoals slimme keukenapparatuur, sensoren en andere bronnen – worden in het systeem geïntegreerd. De diensten ondersteunen ouderen bij het bereiden van gezonde voeding en het kiezen voor een gezond voedingspatroon. Door de keuken te koppelen aan het internet, wordt het ‘digitale koken’ mogelijk, ook samen met anderen. ‘Digitaal koken’ werkt als een katalysator voor het sociaal gedrag en bevordert de actieve participatie van senioren in hun omgeving.

Wat het oplevert

Een slimme keuken geeft feedback over dagelijkse activiteiten in de keuken, zowel aan de gebruiker als zijn of haar omgeving. Het stimuleert gezond eten én de sociale interactie rond de dagelijkse voeding. Door het koken leuker te maken, helpt FOOD ouderen gezond te blijven. Ze kunnen ondervoeding – een belangrijk probleem bij zelfstandig wonende ouderen – zelf beter voorkomen. Om de dienst succesvol te introduceren op de markt, is nog wel meer samenwerking tussen de industrie, zorgprofessionals, zorgorganisaties en overheid nodig.

Voor wie

Voor zelfstandig wonende ouderen en hun sociale omgeving.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website