Projectomschrijving

eWare: vermindert stress bij mensen met dementie en hun mantelzorgers 

Ook mensen met dementie vinden het prettig om langer zelfstandig thuis te wonen. Mantelzorgers maken zich soms wel zorgen of alles goed gaat als zij niet in de buurt zijn. Goede monitoring en steun van de persoon met dementie door een ‘sociale robot’ kan veel zorgen wegnemen. Bij de mantelzorger én bij de persoon met dementie zelf.

Hoe het werkt 

eWare ontwikkelt een ecosysteem om het welzijn van thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen. In het project wordt de bestaande leefstijlmonitoring van Sensara en de reeds ontwikkelde sociale robotica van Tinybots aangepast voor alleen- en thuiswondende mensen met dementie. eWare signaleert vroegtijdig crisissituaties bij de gebruiker, gevolgd door een interventie die zowel de betrokkene zelf als de mantelzorgers geruststelt. Met behulp van een persoonlijke, vriendelijke robot ondersteunt eWare mensen met dementie heel concreet, bijvoorbeeld met herinneringen aan afspraken.

Wat het oplevert 

eWare biedt de gebruiker een interface voor leefstijlmonitoring, terwijl sociale robotica intussen beter inzicht krijgt in de leefstijl van de gebruiker. eWare vermindert stress bij mantelzorgers. Mantelzorger én gebruiker ervaren bovendien een betere kwaliteit van leven. Daarnaast ondersteunt eWare de communicatie en informatie-uitwisseling tussen zorgverleners en mantelzorgers en/of vrijwilligers. Door de nauwe samenwerking met ZZG Zorggroep – waar de toepassing van zorgdomotica een speerpunt is – wordt het systeem ook intensief getest in een zorgsetting. Kenniscentrum Vilans werkt mee aan de implementatie.

Voor wie

Voor alleen- en thuiswondende mensen met dementie en hun mantelzorgers.

 

Publicaties

eWare: detectie en ondersteuning met potentie (AAL-magazine)

eWare combineert de leefstijlmonitoring van Sensara en de sociale zorgrobot Tessa in één slimme oplossing. Irek Karkowski (Sensara) en Wang Long Li (Tessa) blikken terug op de samenwerking en geven tips voor bedrijven die hetzelfde willen doen. Lizzy van der Horst en Marco Eijkhout vertellen hoe ze eWare in de praktijk gebruiken.

Naar het magazine
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website