Projectomschrijving

Senioren en personen die in verpleeghuizen wonen of aan chronische ziekten lijden worden vaak gezien – en zien zichzelf – als aseksuele mensen. Seksuele gezondheid is nog steeds een taboe, waardoor het lastig kan zijn om naar hulp of ondersteuning te vragen. Vooral bij het ouder worden nemen de risico’s toe om seksuele problemen te ervaren.

Veel mensen die hulp of ondersteuning nodig hebben, zoeken er niet naar of weten niet hoe zij het kunnen krijgen. Daarbij is gespecialiseerde ondersteuning hiervoor beperkt en wordt de behandeling van seksuele gezondheid vaak verwaarloosd of uitsluitend medisch behandeld. Hoewel het uitdagend is om de seksuele gezondheid van senioren onder de aandacht te brengen, is het noodzakelijk voor een goede kwaliteit van het leven. 

Hoe het werkt

Anathema heeft als doel om traditionelere vormen van seksuele gezondheidsinterventies aan te passen door deze online aan te bieden en te specificeren voor senioren, hun partners en personen die lijden aan chronische ziekten. De smartphone biedt de mogelijkheid om zelf anoniem naar services te zoeken die anders moeilijk vindbaar zouden zijn. Hulp vragen bij een psycholoog of seksuoloog vereist meestal langdurige en persoonlijke betrokkenheid, waardoor deze methode vaak kan falen. Daarom kan een smartphoneapplicatie als Anathema op een laagdrempelige wijze ondersteuning bieden in de bevordering van seksuele gezondheid. Doordat de app gebruiksvriendelijk, aantrekkelijk en destigmatiserend is zullen gebruikers opener staan tegenover interventie en profiteren van de positieve ervaringen.

Wat het oplevert

Anathema zal bestaan uit een smartphoneapplicatie en een desktop app voor psychologen om seksuele gezondheidsinterventies op te plaatsen. Daarbij zal tijdens het project een tool ontwikkeld worden om het gebruik van Anathema gedurende de pilots van het project te monitoren. Aan bestaande online therapie platformen zullen nieuwe modules ontwikkeld en getest worden.

Voor wie

Voor een brede groep senioren, psychologen en seksuologen, gespecialiseerde revalidatiecentra, psychologie en seksuologie klinieken, senioren- en patiëntenorganisaties.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website