Projectomschrijving

ALFA: helpt ouderen zelf hun dag te blijven indelen

Mensen met dementie hebben de neiging om inactief te worden. Deze inactiviteit kan leiden tot snelle verslechtering van hun cognitieve vermogens. Wandelen, sporten, goed eten en dagelijkse routines kunnen deze neerwaartse spiraal doorbreken. Maar ze betekenen ook een risico om te verdwalen, te vallen en een onzeker gevoel te krijgen over wat nu te doen.

Hoe het werkt

De gecombineerde technologie van ALFA ondersteunt mensen met beginnende dementie en stimuleert hun cognitieve functies. Een digitale agenda met een automatische herinnering helpt de gebruiker om zelf dagelijkse activiteiten te plannen en te controleren. Het systeem waarschuwt een naaste of (professionele) verzorger als iemand iets nog niet heeft gedaan. Een op dit moment nog niet breed beschikbare toepassing met behulp van videobeelden stimuleert mensen te wandelen en beter te kauwen. Dat prikkelt de werking van de hersenen.

Wat het oplevert

Wie zich bij beginnende dementie te veel uit handen laat nemen, wordt juist eerder hulpbehoevend. Zo veel mogelijk zelf blijven doen is dan ook het uitgangspunt van ALFA. Deelnemers blijven hun brein actiever gebruiken en voeren langer de regie over hun dagelijks leven. De digitale agenda houdt mensen actief en voorkomt onzekerheid over wat nu te doen. Sensortechnologie vermindert het risico op verdwalen of vallen. De tools worden getest in proeflocaties in Nederland en Spanje, bij mensen thuis en in zorgcentra.

Voor wie

Mensen die door beginnende dementie cognitieve problemen ervaren en hun eigen dagindeling beter willen beheren. Zij en hun mantelzorgers hebben baat bij het gericht stimuleren van hun cognitief functioneren.

Vervolgactiviteiten

In vervolg op ALFA is een zogeheten VIMP-project (Verspreidings- en implementatie Impuls) opgezet: het project Digitale Agenda.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website