Mobiele menu

ZonMw Werkplaats e-Health Kennis bundelen en praktisch toepasbaar maken

Projectomschrijving

Project

Een groot knelpunt voor e-Health toepassingen, is de overgang van de pilotfase naar implementatie en opschaling. Dit knelpunt zorgt ervoor dat (schijnbaar) al bewezen succesvolle e-Health toepassingen ‘op de plank’ blijven liggen. Deze werkplaats e-Health richt zich op ervaringen, inzichten, kansen en oplossingen t.a.v. de opschaling en implementatie uit o.a. projecten van het programma Actieplan e-Health.

Doel

In dit project beantwoorden we de volgende vragen:

Wat werkt wel en wat werkt niet bij implementatie van e-Health toepassingen?Welke strategieën zijn succesvol?Welke randvoorwaarden zijn bepalend?Wat moet men anders aanpakken en waarom?

Werkwijze

Deelnemers aan de werkplaats zijn ervaringsdeskundigen e-Health implementatie afkomstig uit praktijkprojecten, onderwijs en beroeps-, branche- en cliëntenorganisaties. Samen bepalen zij de koers. De werkplaats levert een product op dat helpt e-Health implementatie en opschaling te vergemakkelijken.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Een groot knelpunt voor e-Health toepassingen is de overgang van de pilotfase naar implementatie en opschaling. Dit knelpunt zorgt ervoor dat (schijnbaar) al bewezen succesvolle e-Health toepassingen ‘op de plank’ blijven liggen. Eén van de manieren om kennis te ontwikkelen en te delen is een werkplaats. Een werkplaats is een actieve en laagdrempelige werkvorm om bestaande kennis toegankelijk te maken en beschikbaar te stellen aan de praktijk met één of meer concrete producten. In een werkplaats werken experts, patiënten en werkers uit de praktijk van zorg en onderwijs rond een bepaald thema samen om bestaande kennis breder toegankelijk te maken. Deze kennis wordt via verschillende kanalen verspreid. Onder andere via kennispleinen waar Vilans bij betrokken is. Een kennisplein is meer dan een website met informatie; het is ook een kennisgemeenschap waar op verschillende manieren kennis te vinden is en nieuwe kennis wordt ontwikkeld. Vilans werkt bij kennisontwikkeling vanuit het principe van co-creatie. Co-creatie betekent: samen met betrokkenen werken aan duurzame oplossingen. In onze overtuiging kom je alleen zo tot toevoegende kennisontwikkeling en toepassing van kennis. Vilans werkt aan implementatie van e-Health in de eerste lijn (patiëntenportalen, zelfmanagementondersteuning voor chronisch zieken), gehandicaptensector (eFamilieparticipatie, beeldschermzorg) en verpleging, verzorging en thuiszorg (toezichthoudende domotica). Onze geleerde lessen brengen we graag in de werkplaats e-Health in. We vinden het belangrijk om voort te bouwen op beschikbare kennis. Laten we vooral niet ‘overdoen’ wat al eerder is gedaan of beschreven.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
430000017
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
D. Boshuizen
Verantwoordelijke organisatie:
Vilans