Active & Assisted Living (AAL) is een Europees subsidieprogramma. Het programma heeft als doel het ontwikkelen én op de markt brengen van (ICT)oplossingen die ouderen helpen om zelfstandig te blijven. Het programma schrijft jaarlijks een subsidieronde uit, waarbinnen projectvoorstellen kunnen worden ingediend. Meer info over het programma vindt u op de programmapagina van Active & Assisted Living.
U kunt samen met een groep van internationale partners een projectplan indienen. Vervolgens wordt het voorstel eerst op toelatingscriteria gecontroleerd en daarna inhoudelijk beoordeelt. Meer informatie vindt u in de tekst van de subsidieoproep 2021.
Er kunnen zowel grote als kleine projecten ingediend worden. Kleine projecten hebben een duur van 6 tot 9 maanden en richten zich op het ontwikkelen en testen van ideeën, concepten of een aanpak rond ICT-oplossingen voor ouderen. Een groot project heeft een duur van 12 tot 30 maanden. Hierbij ligt de focus meer op het ontwikkelen en naar markt brengen van (ICT) oplossingen voor ouderen.
De beoordelingscriteria en de toelatingscriteria zijn te vinden in de Guide for Applicants op de Europese site van Active & Asisted Living. De link naar de Guide for Applicants wordt zo snel mogelijk gepubliceerd.
Samenwerking met buitenlandse partners is een vereiste voor een projectaanvraag bij AAL. Wilt u weten welke landen er op dit moment meedoen in het AAL-programma? Bekijk daarvoor het overzicht van de deelnemende landen (PDF, pagina 14).
Niet alle EU landen doen mee aan het AAL programma. Bekijk in het overzicht van deelnemende landen (PDF, pagina 14) welke EU-landen projecten financieren.
U kunt via de partner search tool van AAL Europe zoeken naar mogelijke projectpartners. Daarnaast kunt u bij de bestaande AAL-projecten zoeken naar mogelijke partners. Een overzicht van alle AAL-projecten is te vinden op de website van AAL Europa. U kunt ook via de AAL-community op LinkedIn contact zoeken met andere projecten. Ook kunt u contact opnemen met de subsidieorganisaties van de andere deelnemende landen. Ga voor de contactgegevens naar de lijst met nationale contactpersonen.
Ja, cofinanciering is verplicht. Het percentage voor cofinanciering verschilt per type projectpartner. Meer informatie over de subsidiepercentages vindt u in de subsidieoproep op de AAL Europe-website.
A: Voor alle Nederlandse partners in één klein samenwerkingsproject (duur: 6 tot 9 maanden) is een totaal budget van €100.000 euro beschikbaar. Bij een groot project (duur: 12 tot 30 maanden) is er een totaal budget van €200.000 beschikbaar voor de Nederlandse partners.
Projectvoorstellen kunnen ingediend worden via de Europese AAL-website.
De definitieve beoordeling voor aanvraag in de AAL call 2021 kunt u in september 2021 verwachten. De uitslag van de AAL call 2020 is vanwege corona uitgesteld naar februari/maart 2021.
Zodra de subsidie officieel is toegekend betaald ZonMw een voorschot van 80%. Bij de eindafrekening na afloop van het project wordt de laatste 20% overgemaakt.
Nee. Er wordt alleen gecommuniceerd over de gehonoreerde projecten.
Projectvoorstellen worden beoordeelt door een commissie van internationaal geselecteerde experts. Aanvragen van Nederlandse partners worden niet door Nederlandse experts beoordeeld.
Deskundigen uit het veld die, op grond van hun wetenschappelijke of maatschappelijke positie, oog hebben voor het betreffende aandachtsgebied worden gevraagd aanvragen te beoordelen. Commissies worden ingesteld door het centrale bestuur in Brussel.
Commissieleden zijn verplicht om hun eventuele betrokkenheid bij een subsidieaanvraag aan de voorzitter kenbaar te maken. Zo kan voor de beoordelingsprocedure een commissie samenstellen met leden die niet direct betrokken zijn bij de subsidieaanvragen van die ronde.
Voor vragen kunt u contact opnemen met het AAL-programmateam bij ZonMw. U kunt mailen naar aal@zonmw.nl. Voor telefonisch contact zie: Active & Assisted Living (AAL).