Informatie en Communicatie Technologie (ICT) speelt een steeds grotere rol in de zorg. ICT applicaties kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan kwaliteit, veiligheid en kostenbeheersing in de zorg. Met name in de zorg voor chronisch zieken, waarbij vaak meer dan zes verschillende zorgaanbieders zijn betrokken, biedt ICT kansen om patient empowerment (zelfredzaamheid) te bevorderen en zorg veiliger en efficiënter in te richten.

Voorbeelden van het gebruik van ICT in de zorg zijn applicaties als stappentellers die terugkoppeling geven van een beweegpatroon via een app, monitoringsapplicaties waarmee chronisch zieke patiënten zelf hun gezondheid kunnen monitoren en videocontact tussen patiënt en thuiszorgmedewerkers. Andere voorbeelden zijn GGZ-online therapie, teleconsultatie door zorgverleners onderling (bijvoorbeeld teledermatologie), een app die mentale ondersteuning biedt tijdens diagnose en behandeling van patiënten en een app voor een nazorgtraject waarbij de regie in handen is van een patiënt. Verder kan ICT ook ingezet worden bij het monitoren van iemand in de thuissituatie door middel van sensoren, dit wordt ook wel domotica genoemd.

Naast deze verschillende toepassingen waarin ICT een rol speelt, kan bij de inzet van ICT in de zorg en/of zorgonderzoek ook gedacht worden aan het digitaal opslaan van (onderzoeks)data. ZonMw besteedt hier aandacht aan binnen het programma Toegang Tot Data (TTD). Binnen dit programma wordt informatie gegeven over datamanagement. Na honorering dient er voor het project een nadere uitwerking te worden gegeven aan het datamanagementplan. Voor meer informatie zie het programma Toegang Tot Data.

Mocht u meer willen weten over eHealth en ICT in de zorg dan kunt u contact opnemen met Inge Valstar.

Contact

Foto Annemarie Penders

Annemarie Penders
Senior programmamanager

+31 70 349 50 43
penders@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website