Mobiele menu

Begeleidingstraject voor implementatieprojecten. Ondersteuning bij implementatie en verankering van blijvende ondersteuningsstructuur binnen de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) voor onderzoeksprojecten gericht op gender en gezondheid.

Projectomschrijving

Kennis leidt alleen tot verbeterde zorg indien die kennis daadwerkelijk wordt toegepast in de zorgpraktijk. Binnen het Programma Gender en Gezondheid wordt daarom samen met de Hartstichting en de Dutch CardioVasculair Alliance (DCVA) actief ingezet op implementatie. Zorgprofessionals en onderzoekers zijn over het algemeen slechts beperkt toegerust op implementatie en de mogelijkheden om innovaties verder te brengen.

Doel

Het project richtte zich op het identificeren van bouwstenen voor het opzetten van een duurzame implementatie ondersteuningsstructuur voor onderzoeksprojecten. Dit gebeurde door een aantal lopende implementatieprojecten bij wijze van pilot te ondersteunen.

Het project omvatte:

  1. Implementatieondersteuning van gehonoreerde projecten uit de Gender en Gezondheid Implementatieronde 2019.
  2. Analyse van geconstateerde behoefte aan implementatie ondersteuning.
  3. Identificatie van bouwstenen voor de opzet van een duurzame implementatie ondersteuningsstructuur van cardiovasculaire vraagstukken binnen de DCVA.

Resultaten

In het project hebben 6 gehonoreerde projecten binnen het ZonMw programma Gender & Gezondheid implementatieondersteuning aangeboden gekregen. Aan de hand van deze 6 projecten en aanvullende interviews is de ondersteuningsbehoefte op het gebied van implementatie -op zowel proces als inhoud- in kaart gebracht. Daarnaast zijn wensen en mogelijkheden van de Dutch Cardio Vasculair Alliance (DCVA) en specifiek de DCVA-werkgroep Implementatie in kaart gebracht. Op basis van deze inzichten zijn bouwstenen geformuleerd voor de opzet van een duurzame ondersteuningsstructuur en zijn de mogelijkheden verkend voor het inrichten van een duurzame ondersteuningsstructuur binnen de DCVA. Deze zijn in samenwerking en afstemming met de DCVA-werkgroep Implementatie vertaald en uitgewerkt in een opzet voor een duurzame ondersteuningsstructuur

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Het Kennisprogramma Gender en Gezondheid van ZonMw richt zich op het verkleinen van de kennisachterstand over man-vrouwverschillen in gezondheid en zorg. Binnen het programma wordt daarom ingezet op: 1) Ontwikkeling van nieuwe kennis, 2) Bundeling en effectieve verspreiding van reeds bestaande kennis en 3) Toepassing van bestaande en nieuwe kennis in zorgpraktijk, onderwijs en richtlijnen. Binnen het programma wordt samen met de Hartstichting o.a. gewerkt aan gender sensitieve implementatie. Deze samenwerking staat in directe verbinding met de Dutch CardioVasculair Alliance (DCVA). Wat betreft de implementatie beogen ZonMw, de Hartstichting en DCVA onderzoekers ondersteuning te bieden bij het verder concretiseren van implementatievraagstukken en de resultaten van het implementatietraject te borgen (primair) en op basis hiervan een blijvende structuur voor cardiovasculaire vraagstukken binnen de DCVA in te richten om onderzoekers in de toekomst te ondersteunen bij de implementatie van hun onderzoeksresultaten (secundair). De bij de projecten (gehonoreerd binnen de huidige implementatieronde Gender & Gezondheid) betrokken onderzoekers worden bij wijze van pilot ondersteund bij het verder concretiseren van hun implementatieplannen. De pilot heeft tevens tot doel de inzichten uit deze pilot te expliciteren en specifiek voor het cardiovasculaire landschap te formaliseren en beschikbaar te stellen binnen de context van de DCVA. Dit voorstel omvat een plan van aanpak voor 1) het bieden van implementatieondersteuning van de gehonoreerde projecten binnen de implementatieronde van het programma Gender & Gezondheid, 2) een procesanalyse voor het identificeren van bouwstenen voor het opzetten van een duurzame implementatie ondersteuningsstructuur en 3) begeleiding bij de borging en verankering van kennis, ervaring en netwerk op het gebied van implementatietrajecten binnen de DCVA.

Kenmerken

Projectnummer:
849700003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. L.M.T. Schouten
Verantwoordelijke organisatie:
Leiden University Medical Center