De overgang is een fase in het leven van vrouwen waarin de menstruaties onregelmatig(er) worden en uiteindelijk helemaal wegblijven. Tijdens deze periode verandert er veel in het lichaam van de vrouw, wat een breed scala van fysieke, psychologische en sociale problemen kan veroorzaken.

Wat zeggen professionals?

De invloed van leefstijl

In Nederland sterven jaarlijks circa 20.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Voor de overgang hebben vrouwen weinig klachten door de beschermende werking van geslachtshormonen, maar na de overgang neemt het risico op hart- en vaatziekten snel toe. Door niet te roken, gezond te eten en te bewegen vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat leefstijlinterventies minder effect hebben bij vrouwen. Chantal Leemrijse van Nivel onderzoekt hoe dat komt.

Lees het artikel

De noodzaak voor betere (h)erkenning van overgangsklachten

dorenda van dijken

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft de overgang gekozen als thema voor 2020. ‘We willen dat zorgprofessionals zich bewust worden van het feit dat de overgang veel meer behelst dan alleen opvliegers en nachtelijk zweten. De lichamelijke, mentale én sociale impact is een stuk complexer en veelomvattender,' vertelt gynaeocoloog Dorenda van Dijken.

Lees het interview

De overgang begint meestal ergens tussen  het 45ste en 55ste jaar, soms eerder. Eén op de 100 vrouwen komt al vroeg in de overgang, al voor hun 40ste. De overgangsperiode kan wel 10 jaar duren. Maar vrouwen zijn zich er niet altijd bewust van dat zij in de overgang zitten, of dat dit gepaard kan gaan met klachten die veel complexer en veelomvattender zijn dan zweetaanvallen en opvliegers. 

Complexe klachten

Vrouwen kunnen last krijgen van depressies of stemmingswisselingen. Dit kan hun werkvermogen aantasten of problemen in hun relaties veroorzaken. Ook na de laatste menstruatie kunnen (fysieke) klachten aanhouden en kan het risico op aandoeningen groter worden, zoals het risico op hart- en vaatziekten. 

De oorsprong van klachten, hoe de hormoonhuishouding tijdens en na de overgang precies werkt en hoe dat de rest van het lichaam beïnvloedt, is nog niet goed bekend. Daarom pleiten onder andere WOMEN Inc., Studio Vrouw en Stichting Vuurvrouw voor meer kennis over en onderzoek naar de overgang. 

Man-vrouwverschillen en vrouwspecifieke klachten

Binnen het Kennisprogramma Gender en Gezondheid is er gerichte aandacht voor man-/vrouwverschillen in gezondheid en zorg, en daarmee ook voor vrouwspecifieke aspecten van gezondheid, zoals de overgang. Op 30 januari 2019 kwam een aantal experts bij elkaar om te praten over vrouwspecifieke en hormonale klachten. Hun bevindingen leest u hier terug.

Onderzoeksprojecten met overgang als onderwerp

Week van de overgang 2020

De Week van de overgang is in het leven geroepen om bewustwording te creëren. De bijeenkomsten die in de week van 6 t/m 12 april zouden plaatsvinden, zijn geannuleerd i.v.m. het coronavirus. Waar mogelijk zullen bijeenkomsten op een later tijdstip alsnog plaatsvinden. Kijk voor meer informatie op weekvandeovergang.nl

2019

Voor WOMEN Inc. is de overgang een belangrijk thema, in het bijzonder de combinatie overgang en werk

2018

Kijk hier enkele items terug:

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website