De overgang is een fase in het leven van vrouwen waarin de menstruaties onregelmatig(er) worden en uiteindelijk helemaal wegblijven. Tijdens deze periode verandert er veel in het lichaam van de vrouw, wat een breed scala van fysieke, psychologische en sociale problemen kan veroorzaken.

Wat zeggen professionals?

De invloed van leefstijl

In Nederland sterven jaarlijks circa 20.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Voor de overgang hebben vrouwen weinig klachten door de beschermende werking van geslachtshormonen, maar na de overgang neemt het risico op hart- en vaatziekten snel toe. Door niet te roken, gezond te eten en te bewegen vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat leefstijlinterventies minder effect hebben bij vrouwen. Chantal Leemrijse van Nivel onderzoekt hoe dat komt.

Lees het artikel

Vrouwspecifieke en hormonale klachten

Vrouwen maken veel hormoonveranderingen door, zowel maandelijks als per levensfase. Dat heeft invloed op ons lichaam, maar waarschijnlijk ook op (het ontwikkelen van) bepaalde aandoeningen, zoals diabetes. Hierover ging een aantal experts in gesprek. 

Lees meer over vrouwspecifieke en hormonale klachten

De overgang begint meestal ergens tussen  het 45ste en 55ste jaar, soms eerder. Eén op de 100 vrouwen komt al vroeg in de overgang, al voor hun 40ste. De overgangsperiode kan wel 10 jaar duren. Maar vrouwen zijn zich er niet altijd bewust van dat zij in de overgang zitten, of dat dit gepaard kan gaan met klachten die veel complexer en veelomvattender zijn dan zweetaanvallen en opvliegers. 

Complexe klachten

Vrouwen kunnen last krijgen van depressies of stemmingswisselingen. Dit kan hun werkvermogen aantasten of problemen in hun relaties veroorzaken. Ook na de laatste menstruatie kunnen (fysieke) klachten aanhouden en kan het risico op aandoeningen groter worden, zoals het risico op hart- en vaatziekten. 

De oorsprong van klachten, hoe de hormoonhuishouding tijdens en na de overgang precies werkt en hoe dat de rest van het lichaam beïnvloedt, is nog niet goed bekend. Daarom pleiten onder andere WOMEN Inc., Studio Vrouw en Stichting Vuurvrouw voor meer kennis over en onderzoek naar de overgang. 

Man-vrouwverschillen en vrouwspecifieke klachten

Binnen het Kennisprogramma Gender en Gezondheid is er gerichte aandacht voor man-/vrouwverschillen in gezondheid en zorg, en daarmee ook voor vrouwspecifieke aspecten van gezondheid, zoals de overgang. Op 30 januari kwam een aantal experts bij elkaar om te praten over vrouwspecifieke en hormonale klachten. Hun bevindingen leest u hier terug.

Onderzoeksprojecten met overgang als onderwerp

In de media - 2018

Ook vorig jaar werd er aandacht besteed aan de impact van de overgang. Bekijk hier enkele items terug:

Week van de overgang - 8 t/m 14 april 2019

Studio Vrouw heeft de Week van de overgang in het leven geroepen om bewustwording te creëren. Tijdens deze week vinden er in verschillende steden in Nederland activiteiten en bijeenkomsten plaats. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op weekvandeovergang.nl

WOMEN Inc. besteedt in het bijzonder aandacht aan de combinatie overgang en werk

Drempel

Liesbeth Josiassen van Studio Vrouw: ‘Veel vrouwen voelen een drempel om over de overgang en hun klachten te praten. Omdat het voor werkgevers steeds gebruikelijker wordt over gezond en vitaal werken te praten met hun werknemers, ondersteunen we hen daarbij met informatie over de overgang.’

Omdat het niet altijd duidelijk is welke klachten wel en niet overgangsgerelateerd zijn, kan het lang duren voordat vrouwen de juiste hulp krijgen. Eveline Bakker, van Stichting Vuurvrouw, hoort via lotgenotencontact schrijnende verhalen van vrouwen die niet wisten wat hen overkwam:

Depressie of overgang?

Heleen, directiesecretaresse: ‘Ik was 39 jaar, wat prikkelbaarder op mijn werk en ik kon slecht ontspannen. Iemand tipte me dat het wel eens de overgang zou kunnen zijn en ik deed navraag bij mijn huisarts. Maar omdat ik nog jong was en nog menstrueerde, zou dat het niet kunnen zijn.’ 

‘Ik wisselde 3 keer van baan, maar voelde me alleen maar slechter. Ik belandde uiteindelijk in de GGZ, overspannen en met een diagnose van een zware depressie en angststoornis. Ik ben opgenomen geweest en heb verschillende soorten antidepressiva geslikt, alles om me maar beter te voelen. Ook heb ik gevraagd of het aan mijn hormonen kon liggen, maar er werd vooral gekeken naar oplossingen, en niet naar oorzaken.’

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website