Projectomschrijving

Naasten van mensen met een verstandelijke beperking hadden tijdens de coronacrisis te maken met de bezoekregeling in zorginstellingen (zwaaien) of dat het familielid thuis kwam wonen (zorgen). Zorg, ondersteuning en dagbesteding verminderden vaak en ook het contact met andere mensen verminderde. De komende periode zullen er nog veel veranderingen komen voor naasten en hun familieleden.

Met vragenlijsten en interviews wordt onderzocht wat de gevolgen zijn van de coronamaatregelen op de kwaliteit van leven van naasten en op de door hen gegeven zorg en ondersteuning. Ook wordt onderzocht welke ondersteuning naasten zelf ontvangen en nodig hebben.

Het doel van de studie is een verbeterde benadering van naasten de komende periode. In 2020 en 2021 worden er op drie momenten vragen gesteld aan naasten. Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met ervaringsdeskundige naasten en betrokkenen in de gehandicaptenzorg. Naast de verspreiding van kennis, worden er ook aanbevelingen gedaan voor onder meer professionals en beleidsmakers.

In deze infographic, bedoeld voor naasten, staan de bevindingen van het Nivel in een notendop.

 

Interview

In dit interview vertelt projectleider Hennie Boeije van het onderzoeksinstituut Nivel dat naasten van een familielid met een verstandelijke beperking het moeilijk vonden om uit te leggen waarom ze hun leven zwaarder vonden. Daarnaast geeft ze aan dat de psychische gezondheid van naasten toch wel iets is om in de gaten te houden.

> Lees dit interview

Projectleidersbijeenkomst 10 februari 2021: COVID-19 en Kwetsbare groepen

Er is een grote groep burgers in het publieke domein die door hun kwetsbare positie hard wordt geraakt door de gevolgen van COVID-19. Wat zijn de behoeften van deze kwetsbare burgers? Tijdens de bijeenkomst op 10 februari 2021 lieten onderzoekers zien wat er speelt en wat we kunnen doen om knelpunten aan te pakken en in behoeften te voorzien. Bekijk het verslag van de bijeenkomst: Kwetsbare burgers tijdens de coronapandemie.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website