Projectomschrijving

Overal ter wereld worden openbare ruimtes met interventies aangepast aan de eisen van de 1,5 meter-samenleving. Deze bestaan uit fysieke en digitale ingrepen en zijn gericht op het verleiden of sturen van burgers om afstand te houden. Wat zijn hun onderliggende design principes? Kunnen dergelijke preventieve interventies in de publieke ruimte meteen ook de veerkracht in de samenleving helpen versterken?

Onder leiding van Frank Suurenbroek (lector Bouwtransformatie) en Martijn de Waal (Lector Play and Civic Media) van de Hogeschool van Amsterdam, verricht een breed consortium 2 jaar ontwerpend onderzoek naar deze vragen. Daarin zijn de volgende partners betrokken: Gemeente Amsterdam, Rochdale, EigenHaard, UN Studio, Planbureau voor de Leefomgeving, The Beach, BNA onderzoek, gemeenten (Almere, Breda, Den Haag, Haarlemmermeer, Utrech en Zwolle), Pakhuis de Zwijger, Wandelnet, Koplopersgroep Zorgzame Stad, Harvard University, University of Sydney, UCL Bartlett en City Space Architecture.

Doel

Hoe kunnen ontwerpinterventies voor de 1,5-meter samenleving in de publieke ruimte op buurtniveau ook bijdragen aan het versterken van maatschappelijke en ecologische veerkracht?

Onderzoeksopzet

Ten eerste verzamelen de onderzoekers systematisch welke digitale en fysieke typen ingrepen worden ingezet om de overdracht van het virus in de openbare ruimte te voorkomen. Denk aan de pijlen, de stickers, de inrichting van eenrichtingsverkeer als ruimtes smal zijn. Ze leggen hiervan een database aan en stellen een design framework op die deze ingrepen als een gereedschapskist vol goed onderbouwde ontwerpprincipes toegankelijk maakt.
Ten tweede gaan ze systematisch op zoek naar qua maat en schaal vergelijkbare ingrepen in de openbare ruimte die niet zozeer vanwege COVID-19 zijn ontwikkeld, maar tot doel hebben om lokaal de sociale of ecologische veerkracht te versterken. Door ook die database op soortgelijke wijze te analyseren, onderzoeken ze wat hiervan goed zou passen bij de 1,5 meter-maatregelen.

Uitvoerende partijen

Hogeschool van Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Rochdale, EigenHaard, UN Studio, Planbureau voor de Leefomgeving, The Beach, BNA onderzoek, gemeenten (Almere, Breda, Den Haag, Haarlemmermeer, Utrecht en Zwolle), Pakhuis de Zwijger, Wandelnet, Koplopersgroep Zorgzame Stad, Harvard University, University of Sydney, UCL Bartlett en City Space Architecture

Meer informatie

    Projectleidersbijeenkomst 10 februari 2021: COVID-19 en Kwetsbare groepen

    Er is een grote groep burgers in het publieke domein die door hun kwetsbare positie hard wordt geraakt door de gevolgen van COVID-19. Wat zijn de behoeften van deze kwetsbare burgers? Tijdens de bijeenkomst op 10 februari 2021 lieten onderzoekers zien wat er speelt en wat we kunnen doen om knelpunten aan te pakken en in behoeften te voorzien. Bekijk het verslag van de bijeenkomst: Kwetsbare burgers tijdens de coronapandemie.

    Interview met Frank Suurenbroek

    Frank Suurenbroek

    In dit interiew vertelt Frank Suurenbroek over hoe dit onderzoek helpt bij het beperken van de impact van de crisis en wat dit voor kwetsbare groepen betekent.

    > Lees het interview

    Naar boven
    Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website