Projectomschrijving

Waarschijnlijk zal de COVID-19-epidemie nog lang duren. Het is belangrijk om nu te leren van de ervaringen. Het doel van de huidige studie is om de balans te vinden tussen veilige zorg en de behoeften van stervende patiënten en hun familieleden

Onderzoek

Nabestaanden en zorgverleners worden gevraagd naar hun ervaringen met zorg rond het levenseinde voor iemand die is overleden tijdens de COVID-19-pandemie. Dit gebeurt via online vragenlijsten en interviews.

Verwachte resultaten

  • Begrip van wat nabestaanden en zorgverleners hoogwaardige zorg aan het levenseinde tijdens de COVID-19-pandemie vinden.
  • Begrip van wat rouwverwerking voor familieleden belemmert en vergemakkelijkt tijdens de COVID-19-pandemie.
  • Vroegtijdig vaststellen van gecompliceerde rouw bij nabestaanden en langdurige problemen en burn-out bij zorgverleners.

De resultaten worden vertaald naar de praktijk in de vorm van richtlijnen voor hoogwaardige en veilige zorg aan het levenseinde.

Verwachte impact

Een betere balans tussen veilige zorg en de behoeften van stervende patiënten en hun familieleden.

Meer informatie

Interview

Inmiddels hebben projectleider Ida Korfage, hoogleraar Agnes van der Heide en collega's de eerste bevindingen binnen. 'Door het grillige verloop van COVID-19 kunnen zorgverleners soms lastig het juiste moment bepalen om naasten op te roepen voor het afscheid,' vertelt Korfage.

> Lees het interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website