Projectomschrijving

Het combineren van COVID-19 vaccinaties zou vaccinatie campagnes in de toekomst kunnen versnellen en de impact van leveringsproblemen kunnen verminderen. Het zou tevens theoretisch een hogere (meer antilichamen) en een bredere (tegen meer varianten) immuunrespons kunnen uitlokken. Er zijn in Europa al verschillende studies gestart waar ze de veiligheid en immuunrespons onderzoeken in combinatie met AstraZeneca. In samenspraak met deze internationale studies is de SWITCH-studie in Nederland opgezet. In deze studie ligt de focus op het toedienen van een tweede coronavaccinatie aan ziekenhuismedewerkers, die eerder met Janssen zijn gevaccineerd.

Doel

In dit onderzoek wordt onderzocht wat het effect van een tweede homologe of heterolog coronavaccinatie is na een eerste Janssen-vaccinatie. Daarnaast wordt er gekeken naar het optreden van bijwerkingen bij homologe en heterologe boostervaccinatie.

Onderzoeksopzet

In dit onderzoek worden medewerkers die zijn gevaccineerd met Janssen een tweede maal gevaccineerd met het Janssen, Pfizer of Moderna vaccin. Deelnemers worden willekeurig ingedeeld in een van de volgende groepen:

1. Geen extra vaccinatie;
2. Een tweede dosis met Janssen;
3. Een tweede dosis met Pfizer;
4. Een tweede dosis met Moderna.

Er wordt bloed op 4 verschillende tijdstippen afgenomen: dag 0 (vóór 2e vaccinatie), dag 28 (primaire eindpunt), na 6 en 12 maanden.

Eerste resultaten

De eerste resultaten van de SWITCH studie zijn openbaar gemaakt. Deze publicatie is een pre-print waarbij de peer-review nog plaatsvindt. De resultaten laten zien dat verschillende combinaties van booster vaccinaties goed worden verdragen bij gezonde mensen en laten een duidelijke response zien. Het toedienen van een boostervaccinatie met een mRNA vaccin (Moderna of Pfizer) na een Janssen-vaccinatie laat een hogere response zien in vergelijking met het toedienen van 1 of 2 Janssen-vaccinaties.

Op 19 januari 2022 zijn er nieuwe resultaten gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Uitvoerende partijen

Dit onderzoek wordt door vier UMC's uitgevoerd: Erasmus MC, UMC Groningen, LUMC en Amsterdam UMC.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website