Projectomschrijving

Is het mogelijk het nieuwe coronavirus COVID-19 aan te tonen in speeksel in plaats van met een neus- en keelswab (wattenstaafje)? En is het ook mogelijk antistoffen tegen het virus aan te tonen in speeksel in plaats van in bloed? Dit wordt onderzocht bij patiënten met COVID-19 en bij huisgenoten die (nog) geen klachten hebben.

Onderzoek en verwachte uitkomsten

  1. Speeksel afnemen is eenvoudig en minder vervelend dan een neus- en keelswab. Je kunt het zelf doen. Daarom wordt onderzocht of het virus in speeksel even goed aantoonbaar is.
  2. Doordat je een groter volume speeksel kunt afnemen, is het mogelijk eerder een lage dosis virus te vinden. Dit geldt zowel voordat iemand ziek wordt of bij milde klachten, als nadat de klachten alweer zijn verdwenen. Daarom worden ook huisgenoten getest en gevolgd of ze klachten krijgen.
  3. In speeksel kunnen ook antistoffen tegen het virus worden gemeten. Er wordt daarom gekeken of bloedonderzoek kan worden vervangen door speekselonderzoek.
  4. In speeksel kunnen ook andere virussen, bacteriën en schimmels aanwezig zijn. Onderzocht wordt wat die mogelijk bijdragen aan de infectie.
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website