Verslagen

Voortgangsverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Nederland gaat gebukt onder de coronacrisis. Behandeling op intensive care blijkt voor veel covid-19 patiënten noodzakelijk. Daarvoor was en is een forse opschaling van intensive care bedden, apparatuur en zorgpersoneel nodig. En om te voorkomen dat desondanks de capaciteit alsnog tekort schiet, zijn vele maatregelen genomen om de virusverspreiding tegen te gaan. Die maatregelen ontwrichten economie en samenleving.

 

Daarom is het van groot belang om meer inzicht te krijgen in het het ziektebeloop van intensive care patiënten met covid-19 en de factoren die dat beïnvloeden. Dat kan richting geven aan de behandeling van toekomstige patiënten, helpen bij de keuze wie wel en niet te behandelen op de intensive care en bijdrage aan toekomstige capaciteitsplanning. In dat kader willen wij onderzoeken welke combinatie van behandelingen bij en eigenschappen van welke individuele intensive care patiënt met covid-19 leidt tot de beste uitkomsten.

 

Dat doen wij door machine learning, een belangrijke vorm van kunstmatige intelligentie, toe te passen op grote hoeveelheden data over intensive care patiënten met covid-19 vanuit vele samenwerkende ziekenhuizen. Het betreft zowel de enorme hoeveelheden ruwe data uit het elektronisch patiëntendossier van intensive care patiënten als data die wordt ingevuld in elektronische case record forms van patiënten die in het ziekenhuis behandeld zijn.

 

Inmiddels heeft dit project geleid tot twee grote dataverzamelingen over duizenden patienten met COVID-19 en meer inzicht in beloop en optimale behandelcombinaties onderer de noemer covidpredict.org en icudata.nl.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

n de afgelopen periode is de Dutch Data Warehouse tot stand gekomen. Zoals hierboven reed vermeld zijn hierin data vanuit 25 ICs opgeschoond en beschikbaar gemaakt over 3464 intensive care COVID-19 uit zowel wave 1 als wave 2 met in totaal meer dan 200 miljoen klinische datapunten.

 

Daarom is het verheugend dat van de 81 ICs in Nederland er 66 participeren in de samenwerking, waarbij 47 ICs de datadeelovereenkomst hebben getekend en 35 een volledige dataset hebben gedeeld. Data van 25 ICs zijn de gehele extraction-transform-load pijplin gepasseerd wat betekent dat er 3464 intensive care COVID-19 patiënten in de Dutch Data Warehouse zitten. Het betreft hierbij zowel patieten van wave 1 als wave 2. In totaal zijn van heb meer dan 200 miljoen klinische datapunten beschikbaar.

 

Daarnaast delen 10 ziekenhuizen case record form data van opgenomen patiënten. Tot nu toe is data over meer dan 3500 patiënten verzameld, eveneens van wave 1 en wave 2.

 

De verzamelde data is beschikbaar voor nationale en internationale samenwerking binnen de grenzen van privacy en ethiek. Dit heeft dit geresulteerd in een flink aantal inzichten en publicaties.

 

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Nederland gaat gebukt onder de coronacrisis. Behandeling op intensive care blijkt voor veel covid-19 patiënten noodzakelijk. Daarvoor was een forse opschaling van intensive care bedden, apparatuur en zorgpersoneel nodig. En om te voorkomen dat desondanks de capaciteit alsnog tekort schoot, zijn vele maatregelen genomen om de virusverspreiding tegen te gaan. Die maatregelen ontwrichten economie en samenleving.

 

Daarom is het van groot belang om meer inzicht te krijgen in het het ziektebeloop van intensive care patiënten met covid-19 en de factoren die dat beïnvloeden. Dat kan richting geven aan de behandeling van toekomstige patiënten, helpen bij de keuze wie wel en niet te behandelen op de intensive care en bijdrage aan toekomstige capaciteitsplanning.

 

In dat kader willen wij onderzoeken welke combinatie van behandelingen bij en eigenschappen van welke individuele intensive care patiënt met covid-19 leidt tot de beste uitkomsten. Dat zullen wij doen door machine learning, een belangrijke vorm van kunstmatige intelligentie, toe te passen op grote hoeveelheden data over intensive care patiënten met covid-19 vanuit vele samenwerkende ziekenhuizen. Het betreft zowel de enorme hoeveelheden ruwe data uit het elektronisch patiëntendossier van intensive care patiënten als data die wordt ingevuld in elektronische case record forms van patiënten die in het ziekenhuis behandeld zijn.

 

Het onderzoek is reeds gestart en wordt gecoördineerd door Amsterdam UMC. De internationale projectgroep waarborgt expertise op het gebied van intensive care geneeskunde en machine learning. Het project wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie. Zo’n 50 ziekenhuizen hebben toegezegd te participeren. Het is de verwachting dat de eerste resultaten binnen enkele maanden beschikbaar zijn.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website