Projectomschrijving

De duur van besmettelijkheid van COVID-19 en dus de duur van isolatie tijdens de ziekenhuisopname is nog niet bekend. Te vroeg uit isolatie geeft besmettingen in het ziekenhuis. Te laat uit isolatie is erg belastend voor de patiënt. De onderzoekers van deze studie denken dat de isolatieperiode korter kan. Alleen is er niet voldoende kennis hoe vast te stellen wanneer iemand niet meer besmettelijk is. Daarom wordt in deze studie een aantal kenmerken bij elkaar genomen, die aan- of afwezig moeten zijn voordat je kan zeggen; “deze patiënt is niet meer besmettelijk”.

Doel

Het doel van deze studie is om aan de hand van een aantal kenmerken te bepalen waneer een patiënt niet meer besmettelijk is bij een corona-infectie en uit isolatie kan.

Onderzoeksopzet

Er is al veel informatie over de patiënten verzameld. Deze worden hergebruikt en aangevuld om de vraag van deze studie te beantwoorden.

Te verwachten resultaten

De resultaten van het onderzoek worden door ziekenhuizen gebruikt en internationaal verkondigd.

Context

Dit onderzoek is één van de 11 studies op het gebied van onderzoek naar optimale medisch-specialistische zorg bij COVID-19. De onderzoeken hebben als doel het beantwoorden van belangrijke kennishiaten op gebied van behandeling. ZonMw faciliteert deze onderzoeken in het COVID-19 deelprogramma Behandeling om een bijdrage te leveren aan het bevorderen van optimale zorg voor COVID-19. De kennishiaten zijn geïdentificeerd door de Multidisciplinaire Wetenschapscommissie COVID-19 van de Federatie Medisch Specialisten (FMS).

Uitvoerende partijen

Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis, Medisch Spectrum-Twente, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, UMC Utrecht, Haga Ziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Radboud UMC.

Meer informatie

Hoofdaanvrager: Prof. dr. M.C. Vos (Erasmus MC)
Projectleider en penvoerder: Dr. A.F. Voor in ’t holt (Erasmus MC)

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website