Projectomschrijving

De coronapandemie heeft ook gevolgen voor nabestaanden. De strenge richtlijnen rond ‘social distancing’ en het niet fysiek mogen troosten maken het afscheid anders dan men wil, verwacht en gewend is vanuit cultuur, religie of traditie. Dat kan betekenen dat het afscheid in plaats van troostend juist traumatisch is, wat kan leiden tot ‘gecompliceerde rouw’. Dit geldt niet alleen voor nabestaanden van coronaslachtoffers, maar voor alle nabestaanden die een dierbare hebben verloren tijdens de pandemie.

Onderzoek

Middels vragenlijsten en gefilmde interviews onder een grote groep nabestaanden worden de gevolgen en de ervaring met oplossingen op korte, maar zeker ook de langere termijn beschreven.

Verwachte resultaten

Behalve de onderzoeksresultaten, komt er een website (films, tips & ervaringen), een documentaire en een e-learningmodule.

Verwachte impact

De projectgroep (met regionale, culturele en religieuze spreiding) hoopt de kans te verkleinen op gecompliceerde rouw.

Meer informatie

Vlog

Interview

Projectleiders Nico en Hanneke Knibbe lanceerden de Facebookgroep, waar de behoefte aan informatie groot bleek. Om ook een systematisch beeld te geven, gaan ze gestructureerd aan de slag met interviews en vragenlijsten. 'De combinatie van "harde" wetenschap en een verhalende benadering is kenmerkend voor dit project,' vertelt Nico.

> Lees het interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website