Mobiele menu

Real-time monitoring in de thuisrevalidatie van patiënten met een COVID-19 infectie na opname op de IC van een ziekenhuis (REACH+)

Projectomschrijving

Doel

Het afgelopen jaar (tot 26-3-2021) zijn 51.000 patiënten opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een Covid-19 infectie en nog duizenden patiënten die ziekteverschijnselen hebben opgelopen maar niet zijn opgenomen in het ziekenhuis. Een van de meest gerapporteerde klachten onder patiënten is vermoeidheid. Revalidatie na een Covid-19 infectie verloopt onvoorspelbaar waarbij nog weinig bekend is over het herstel. Informatie over de belasting en belastbaarheid van de patiënt kan helpen om onder- en overbelasting te voorkomen. Het monitoren van vitale functies zoals activiteit, hartslag en zuurstofgehalte kan daarbij ondersteuning geven.

Resultaten

Dit REACH+ pilotproject heeft laten zien dat het real-time monitoren van patiënten in de thuissituatie haalbaar is maar dat zowel de patiënt als zorgverlener moeten worden begeleid bij het gebruik van de App en meetapparatuur. Een App met heldere instructie geschikt voor mensen met beperkte taal en gezondheidsvaardigheden is hierbij een voorwaarde.

Verslagen


Eindverslag

Het afgelopen jaar hebben tienduizenden patiënten als gevolg van een Covid-19 infectie en nog duizenden patiënten die ziekteverschijnselen opgelopen. Informatie over de belasting en belastbaarheid van de patiënt kan helpen om onder- en overbelasting te voorkomen. Het monitoren van vitale functies zoals activiteit, hartslag en zuurstofgehalte kan daarbij ondersteuning geven. Dit REACH+ pilotproject heeft laten zien dat het real-time monitoren van patiënten in de thuissituatie haalbaar is maar dat zowel de patiënt als zorgverlener moeten worden begeleid bij het gebruik van de App en meetapparatuur.

Samenvatting van de aanvraag

Er is nog weinig bekend over de revalidatie van COVID-19 patiënten na de Intensive care (IC) behandeling: kenmerkend is dat zij een extreem lage belastbaarheid hebben, enorm laag in hun zuurstof zitten (saturatie) èn zelf niet goed aanvoelen hoe vermoeid zij zijn, waardoor het risico op overbelasting zeer groot is. Zorgverleners hebben daarom informatie nodig om de patiënt in de thuissituatie een revalidatietraject op maat te kunnen bieden. Door patiënten real-time te monitoren, krijgt zowel de patiënt als zorgverlener deze belangrijke informatie, waardoor de trainingsbelasting optimaal kan worden afgestemd op de belastbaarheid van de patiënt. Daarom onderzoeken we in dit REACH+ pilotproject of real-time monitoring in de thuissituatie haalbaar is bij 30 ex-IC COVID-19 patiënten die onder behandeling zijn bij 10 fysiotherapeuten. Hierbij wordt gekeken of het real-time monitoren van activiteit, hartslag, saturatie (zuurstofgehalte) en ervaren vermoeidheid (Borg RPE 1-10) patiënten en zorgverleners tijdens de revalidatie na een IC opname kan ondersteunen om de revalidatie te optimaliseren, rekening houdend met leeftijd en sociaal-culturele achtergrond van de patiënten.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010021
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. J.J. Aarden
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool van Amsterdam