Projectomschrijving

Uitloop van consulten is een bron van ‘wachttijd’ op de poli, maar niet de enige reden voor een volle wachtkamer. Patiënten die voor een consult bloedonderzoek nodig hebben, moeten het uur, tot de uitslag bekend is, overbruggen. Indien zij deze ‘overbruggingstijd’ doorbrengen in de wachtkamer van de poli kan deze hierdoor vol zitten. Overbruggingstijd en wachttijd bepalen de afsprakenschema’s van patiënten voor zowel de diagnostiek als poli.

Doel

De beschikbare ruimte in de wachtkamer is bepalend voor de capaciteit van de 1,5 meterpolikliniek. Het optimaal inrichten van patiëntstromen is nodig om de maximale capaciteit van de poli te realiseren. Het bovenstaande voorbeeld onderstreept het nut van deze aanpak.

Resultaten

Een interventie is ontwikkeld om de schema’s van een poli te optimaliseren, rekening houdend met de beperkingen van de 1.5 meter maatschappij. De methode, gebaseerd op data-analyse van de case mix van patiënten en wiskundige optimalisatie, is breed inzetbaar in Nederlandse poliklinieken.

Context organisatie van zorg

Dit onderzoek is één van de 10 onderzoeken naar het onderwerp ‘organisatie van zorg’. De COVID-19-pandemie heeft een negatieve impact gehad op het gehele zorgsysteem in Nederland. De resultaten van dit onderzoek helpen bij het inrichten van zorg, zodat hoogwaardige kwaliteit van zorg geleverd kan blijven worden. Dit geldt zowel voor ziekenhuiszorg, als huisartsenzorg, geestelijke gezondheidszorg en thuiszorg.

ZonMw werkt, samen met opdrachtgevers, beleidsmakers, onderzoekers, patiënten, praktijkprofessionals, dataprofessionals en internationale partners, aan mogelijkheden om nu en in de toekomst met onderzoek en kennis bij te dragen aan oplossingen in de strijd tegen het coronavirus en COVID-19 en de effecten daarvan op de maatschappij.

Uitvoerende partijen

Universiteit Twente, Sint Maartenskliniek, UMC Utrecht

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website