Projectomschrijving

Aanleiding

De zorgen over huiselijk geweld zijn in de coronacrisis toegenomen. Mensen zitten dichter op elkaar en hebben minder afleiding, waardoor de spanningen toenemen. Daarnaast vindt de hulpverlening op afstand plaats. Herstel van huiselijk geweld is een langdurig proces. Ervaringsdeskundigen lijken hierbij een specifieke bijdrage te kunnen leveren, zeker in tijden dat sociaal contact minder mogelijk is.

Onderzoeksvraag

Ervaringsdeskundigen voeren in coronatijd veel online gesprekken en zoeken daarin naar mogelijkheden om nabij te kunnen zijn. Dit leidt tot de vraag: Hoe kan de inzet van ervaringsdeskundigen bij huiselijk geweld tot zijn recht komen in een digitale wereld?

Werkwijze

In dit project werken Moviera en De Blijfgroep samen met het lectroaat GGZ en Samenleving van Hogeschool Windesheim aan deze vraag. Op een interactieve manier wordt de beschikbare data van de online werkzaamheden van de ervaringsdeskundigen verzameld; wat werkt in het contact met de hulpvragers en wat niet? Deze gegevens worden omgezet in praktische tips en richtlijnen voor organisaties die werken met betrokkenen van huiselijk geweld.

Alie Weerman, lector bij Lectoraat GGZ en Samenleving, Hogeschool Windesheim
Leonie de Quelerij, onderzoeker bij lectoraat GGZ en Samenleving. Hogeschool Windesheim
Annemoon van Noorden, Projectleider ErvaringsWijs, Moviera

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website