Projectomschrijving

Aanleiding

Er is een wereldwijd tekort aan mondneusmaskers van medische kwaliteit. Tegelijkertijd kunnen mondneusmaskers een belangrijke rol spelen bij het beperken van de verspreiding van SARS-CoV-2. In dit project wordt onderzocht of er een effectief masker is voor het publiek om in het openbaar te dragen dat gemaakt kan worden uit makkelijk verkrijgbare materialen.

Resultaten

Het beste alternatief voor een medisch mondneusmasker is een masker gemaakt van een filter voor ventilatiesystemen. Dit mondneusmasker is effectiever dan maskers die bestempeld zijn als
“chirurgische masker", mits goed gemaakt. Bij filterklasse ePM1 85%, wat aangeeft hoeveel fijnstofdeeltjes die filtreert, benader je de capaciteit van een FFP2-masker dat in de zorg wordt gebruikt. Bij de tests werkte een masker met de vorm van een eendenbek het beste omdat het beter afsluit. Een masker van twee lagen katoenenstof met keukenpapier ertussen als filter is een redelijk alternatief uit meer beschikbare materialen.

De filtertest werd gedaan in een zogenoemde deeltjeskamer waar deeltjes zo groot als een virusdeeltje worden gezogen. Daarbij werd gemeten hoeveel deeltjes door de stof werden gezogen. Daarnaast werd gekeken welke materialen en modellen het beste aansloten op de huid, of de materialen voldoende ademen en of ze gewassen konden worden.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website