Projectomschrijving

Aanleiding

Sinds maart is er een verbod op vergunningplichtige evenementen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus 2019 (COVID-19). De routekaart van de overheid koerst af op het toestaan van evenementen en sportwedstrijden onder voorwaarden vanaf 1 september. De invloed van grote (hardloop)evenementen op de besmettingsgraad is echter niet bekend. Ook staat niet vast op welke manier (hardloop)evenementen weer kunnen plaatsvinden in de 1,5 metersamenleving voordat er een vaccin gevonden is. Hardloopevenementen vervullen een belangrijke maatschappelijke rol voor de duizenden deelnemers, toeschouwers en vrijwilligers en moeten daarom hun plaats op de kalender terug zien te vinden.

Doel

De Stichting Zevenheuvelenloop ontwikkelt samen met onder andere de lokale en regionale overheden, de veiligheidsregio’s en de Nationale Spoorwegen (NS) een protocol om een hardloopevenement voor ca. 20.000 deelnemers op een veilige manier te laten plaatsvinden in november 2020.

Aanpak

Het protocol is gebaseerd op de richtlijnen voor de ‘1.5-meter samenleving’, en beslaat de gehele inrichting van de organisatie. Een dergelijk protocol voor de uitvoer van grote (hardloop) evenementen bestaat nog niet, waarbij het tevens onbekend is wat de directe invloed is van dit protocol op de besmettingsgraad van COVID-19 na de Zevenheuvelenloop. In dit onderzoek wordt getest of het protocol voor een ‘corona-proof editie’ van een groot hardloop-evenement voldoet en daarmee direct geïmplementeerd kan worden voor andere (hardloop)evenementen. Vrijwel alle grote hardloop-evenementen in Nederland zijn afgelast voor 2020, welke de Zevenheuvelenloop een unieke positie verschaft om de hardloopevenementen in 2021 mogelijk te maken wanneer het voorgestelde protocol geen verhoging geeft van de besmettingsgraad.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website