Projectomschrijving

Patiënten met auto-immuunziekten gebruiken veelal afweeronderdrukkende medicatie. Het effect van deze behandelingen op het ontwikkelen en onderhouden van adequate immuniteit na een doorgemaakte COVID-19-infectie en op de aankomende vaccins tegen Covid-19 is onbekend.

Onderzoek en verwachte uitkomsten

Allereerst wordt de COVID-19 specifieke immuniteit onderzocht bij patiënten en gezonde mensen na een doorgemaakte COVID-19-infectie. In de tweede fase wordt de respons op een COVID-19-vaccinatie tussen geïnfecteerde patiënten en gezonde mensen vergeleken. Daarnaast wordt deze respons vergeleken met patiënten en gezonde mensen zonder voorafgaande COVID-19-infectie.
Met deze resultaten is de hoop er het effect van verschillende soorten immunosuppressieve medicatie op immuniteit tegen COVID-19 vast te stellen, zodat er adviezen kunnen worden uitgebracht over de optimale vaccinatiestrategie bij de vele patiënten met immunosuppressie.
Deze studie is een samenwerking van meerdere universitaire centra, Sanquin Bloedvoorziening en het RIVM (Target to B consortium, T2B).

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website